2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Tisztújítás június 20-án

MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG

Június 20-án rendezik meg a MOB tisztújító közgyűlését. A bizottság honlapjának beszámolója szerint a küldöttgyűlés dátumáról a szerdai elnökségi ülésen döntöttek. Kulcsár Krisztián elnök összefoglalta a tokiói olimpia egyéves elhalasztásával kapcsolatos vonatkozásokat, majd úgy fogalmazott, a MOB jó érzését fejezi ki a megoldás kapcsán. „A szervezet és az olimpiai mozgalom időt nyert, és megpróbálja ebből kihozni a legtöbbet” – vélekedett. Az elnök hozzáfűzte, a halasztás bejelentését követően tájékoztatást kapott a japán féltől arról, hogy a Tocsigi prefektúrában rendelkezésre álló edzőtábori lehetőségek igazodnak a játékok 2021-es megrendezéséhez, így továbbra is azonos feltételekkel várják a magyar sportolókat. Az elnökség határozott a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának tavalyihoz hasonló mértékű finanszírozásáról is.

Fábián László sportigazgató a 2022-es pekingi téli olimpia sportági előrejelzéseit ismertette. Kevesebb mint két esztendővel a játékok előtt a MOB áttekintette a kvalifikációs folyamatokat – amelyeket a járvány néhány esetben módosított –, figyelembe vette a versenyprogramot, és összesítette a kvótaszerzésben részt vevő magyar sportolók listáját.

A szakmai anyagból kiderült, hogy két sportágban már elindultak a kvalifikációs versenyek, de a legtöbb szakágban az idei év második felében kezdődik a kvótaszerzés.

FORMULA–1

Idén is elmarad a Holland Nagydíj

A járvány miatt idén sem rendezik meg a Formula–1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíját. A szervezők tegnapi közlése szerint a futamot Zandvoortban – amely 1985 óta először lett volna házigazda – 2021-re halasztották. „Ha 35 évet tudtunk várni, még egyet is tudunk” – mondta a verseny honlapján Jan Lammers fő szervező.

Az autós gyorsasági világbajnokság mostani szezonjában a pandémia miatt az Ausztrál Nagydíj után sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a spanyol, az azeri és a kanadai viadalt elhalasztották, míg a hollandon kívül a monacóit és a franciát törölték. Az első futam július 5-én az Osztrák Nagydíj lehet, ami után következne július 19-én a Brit, majd augusztus 2-án a Magyar Nagydíj.

A FIA is rábólintott

A csapatok után a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) is elfogadta a Formula–1 következő évekre vonatkozó költséghatár-csökkentésének ütemezését. A rendelkezés szerint jövőre 145 millió dollár lesz a költséghatár, 2022-ben 140 millió, míg a 2023–25-ös időszakban 135 millió. A FIA 21 versenyes idényekkel számol 2021-től, s az összegekbe nem tartozik bele a pilóták fizetése, valamint a motorköltség. „A Formula–1 győzött. Nagyon fontos ez a döntés a sportágunknak, amely egy ideje pénzügyi szempontból fenntarthatatlan volt, és a saját jövőjét kockáztatta” – jelentette ki a határozat nyilvánosságra kerülése után Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke.

A FIA motorsport-világtanácsa elfogadta az aerodinamikai tesztekre vonatkozó módosításokat is: eszerint a vb-pontversenyben hátrébb végző csapatok az élmezőnynél többet tesztelhetnek majd szélcsatornában a soron következő szezon előtt.

A F1-ben 2021-re vonatkozóan 175 millió dolláros költséghatárt terveztek, de a világjárvány miatt ezt újra kellett tárgyalniuk a feleknek. Több csapat is jelezte, hogy a 100 millió dollárnál nem sokkal nagyobb összeggel értene csak egyet, míg a Ferrari a tárgyalások során kijelentette, hogy 145 millió dollárnál kevesebből nem szeretne gazdálkodni.

LABDARÚGÁS

Håland a játékvezetővel ütközött

Erling Håland, a dormundi Borussia norvég labdarúgója megsérült, amikor ütközött a játékvezetővel a Bayern München elleni keddi rangadón. A 19 éves csatárt a 72. percben cserélték le, miután összeütközött Tobias Stieler bíróval. Térdsérülése nem tűnik súlyosnak, ugyanis csak a sereghajtó Paderborn elleni vasárnapi mérkőzést kell kihagynia. Håland január elején az osztrák bajnok Red Bull Salzburgtól érkezett a Borussia Dortmundhoz, amelyben 14 tétmeccsen 13 gólt szerzett.

Correa is megsérült

Edzés közben izomsérülést szenvedett Angel Correa, az Atlético Madrid támadója. A 25 éves argentin játékos már a második a klub futballistái közül, aki ezen a héten megsérült tréning közben, João Félixnek hétfőn fájdult meg a térde. Az Atlético a 6. helyen áll a spanyol bajnokság tabelláján, a La Ligából még 11 forduló van hátra. A spanyol kormány június 8-ától engedélyezte az első és másodosztály nézők nélküli folytatását, a La Ligát vezető Javier Tebas pedig azt mondta, reményeik szerint június 11-étől indulhat útjára újra a labda.