2024. április 19., péntek

Tíz uniós ország polgárai korlátozás nélkül utazhatnak Horvátországba

Horvátország teljesen megnyitja határait Szlovénia, Magyarország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Németország állampolgárai előtt – jelentette be tegnap Andrej Plenković a kormány ülésén.

Még üresek az Adria-parti strandok, de a turizmusból élők remélik, hogy hamarosan jobbra fordul a helyzet. A felvétel a fažanai kikötőben készült (Fotó: AP via Beta)

Még üresek az Adria-parti strandok, de a turizmusból élők remélik, hogy hamarosan jobbra fordul a helyzet. A felvétel a fažanai kikötőben készült (Fotó: AP via Beta)

A kormányfő közölte, összehasonlították a járványgörbéket és úgy találták, a fent említett országokban hasonló a járványügyi helyzet, mint Horvátországban, azaz az új fertőzések száma csökkenő tendenciát mutat, így ezen tíz uniós ország polgárainak nem kell többé megindokolniuk, miért utaznak Horvátországba. Ha másutt változik a helyzet, tovább bővítik a kedvezményezett országok listáját.

Davor Božinović belügyminiszter elmondta: a határátlépésnél továbbra is felveszik a külföldi állampolgárok adatait. A beutazásnál emellett meg kell adni az úti célt, a telefonszámot és az e-mail-címet. Elkészült az az alkalmazás is, amely segíti a gyorsabb határátlépést. Akik azonban nem tölti ki előre az entercroatia.mup.hr oldalon fellelhető űrlapot, azoknak a határon kell ezt megtennie. Várhatóan erre külön sávot is nyitnak. A formanyomtatvány egyelőre csak angol nyelven érhető el, de a következő napokban további 12 nyelvre lefordítják. A tárcavezető szerint erre azért van szükség, hogy bármilyen probléma felmerülése esetén értesíteni tudják az országban tartózkodó külföldieket. Ilyen lehet például egy járványgóc kialakulása.