2024. március 29., péntek

Deli: A munkahelyek megvédése a cél

Az Európai Parlament (EP) Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának (TRAN) csütörtöki ülésén Brüsszelben tárgyalták az Európai Bizottság által javasolt Idegenforgalmi és közlekedési intézkedéscsomagot. Deli Andor fideszes EP-képviselő a vita során kiemelte, hogy az idegenforgalom újraindulásának érdekében fontos, hogy a tagállamok gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedéseit az Európai Unió megfelelően támogassa.

Sławomir Tokarski, az Európai Bizottság illetékes képviselője arról beszélt, hogy az európai uniós tagországok közötti határok ellenőrzése és a határok átlépését lehetővé tevő intézkedések nem lehetnek hátrányosan megkülönböztetőek egyetlen ország állampolgáraira nézve sem – jelentette ki. Tokarski a vitában aláhúzta, a határzárak, illetve az azokat feloldó intézkedések kizárólag a járványügyi helyre válaszolhatnak, semmilyen esetben sem utalhatnak állampolgárságra.

Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, az idegenforgalom újraindulásának érdekében fontos, hogy a tagállamok gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedéseit az Európai Unió megfelelően támogassa.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai turizmus megindulása nem lehetséges a tagállamok összehangolt intézkedései nélkül. Az Európai Bizottság feladata, hogy segítse ezt a koordinációt, ugyanakkor a tagállamoknak szabadon kell dönteniük határaik megnyitásának üteméről, tekintettel a járványhelyzet alakulására.

„A koronavírus-járvány minden bizonnyal megváltoztatja az utazási szokásainkat. Használhatjuk ezt arra is, hogy népszerűsítsük a helyi, kevésbé ismert turisztikai célpontokat. Így szélesíthetjük a kínálatot az utazni vágyók előtt, és segítjük a helyi vállalkozásokat is” – fogalmazott.

Lapunkhoz is eljuttatott közleményében a képviselő arról tájékoztatott, hogy Magyarországon a turizmus 9 százalékkal járul hozzá a nemzeti össztermékhez, és hasonlóan magas arányban a foglalkoztatottsághoz is. Ez is mutatja, hogy fontos a munkahelyek megvédése, a vállalkozások támogatása az idegenforgalmi és vendéglátói ágazatban. Ennek érdekében Magyarország kormánya mindent megtesz, de az uniónak is támogatnia kell a tagállami törekvéseket, ezért a turizmusnak és a munkahelyvédelemnek megfelelő szerepet kell találni az uniós helyreállítási csomagban – emelte ki a politikus.