2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Jobb feltételeket a termelőknek!

A VMSZ célja, hogy minél többen boldoguljanak a mezőgazdaságban

Fremond Árpád a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselőcsoportjában évek óta foglalkozik parlamenti munkája során a mezőgazdaságot érintő kérdésekkel – nem véletlen, hogy a polgárok és az újságírók is tőle kapnak gyakran első kézből információkat a mezőgazdaságot érintő változásokról. A június 21-ei választásokon harmadik a párt jelöltlistáján. A további célokról is kérdeztük beszélgetésünk során.

Eredményesnek tekinti-e az elmúlt négy évet a VMSZ frakciójának képviselőjeként?

– Az elmúlt négy év mindenképp sikeres volt a vajdasági magyarság számára, nemcsak Belgrádban, hanem a tartományban és önkormányzati szinteken is. Megérte részese lenni a hatalomnak, hisz a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződés mezőgazdaságra vonatkozó pontjai szinte teljes egészében megvalósultak. A VMSZ mindig el tudott számolni az elmúlt időszakkal, ugyanis mi pontos, átgondolt választási programmal indulunk minden választáson. Nincs felelőtlen ígérgetés, mellébeszélés, hanem átgondolt, bátor, világos program nyomán politizálunk. Így történt ez most is, az elmúlt időszakban, ezért tudunk és tudtunk eredményeket elérni, mert reális ügyeket képviselünk, amelyek megkönnyíthetik a polgárok hétköznapjait. Csak hogy egy konkrét ügyet, példát említsek, az úgynevezett kistermelői rendelet meghozatala óriási előrelépés volt a termelők számára. A VMSZ megvalósította a választási ígéretét.

Milyen fontos ügyek rendezéséhez, döntések megszületéséhez sikerült hozzájárulni?

– A kistermelői rendeletek meghozatala mellett tudtunk tenni például a mezőgépek bejegyzését illetően is. Hosszú folyamat volt, de mára már tisztázott rendszer működik. Szigorítottuk a termőföldről szóló törvényt, hogy a külföldiek ne juthassanak könnyen termőföldhöz, elősegítettük a vagyon-visszaszármaztatás felgyorsítását is. Munkacsoportot hoztunk létre, hogy megoldjuk a termelők nyugdíjbiztosítási gondjait, rendeztük a szülési és gyermeknevelési juttatást a mezőgazdaságban dolgozó hölgyeket illetően. Ígéretünkhöz híven bekapcsoltuk a minisztériumi körforgásba szövetségünk és egyesületeink képviselőit, részt vettük az Agrárkifizetési Ügynökség működésének felállításában, az idénymunkások foglalkoztatásáról szóló törvény kidolgozásában, valamint folyamatosan követjük a megjelenő pályázatokat, és informáljuk a termelőket. Tettük ezt folyamatosan, még a rendkívüli állapot idején sem tétlenkedtünk.

Voltak-e feszültséggel teli pillanatok a parlamentben, hogyan viszonyult ezekhez?

– A parlamentben a VMSZ frakcióját mindig a kimértség és a következetesség jellemezte. Felszólalásaink alkalmával objektíven tárjuk fel a vitaanyagot. Függetlenül attól, hogy a kormánykoalíció tagjai vagyunk, olyan ügyeket is nyíltan és bátran képviseltünk, amelyekben esetleg partnereinkkel nem voltunk teljesen egy véleményen. Ilyen például a migránskérdés vagy a termelők nyugdíjbiztosításának kérdése. Mindig őszintén beszéltünk ezekről a problémákról. A termelők nyugdíjbiztosításának kérdését az ígéretek szerint rendezni tudjuk még ebben az évben, minden lehetőség adva van, és megértettük velük, mekkora gondot jelent ez a termelőknek. Kitartóak vagyunk, és addig nem adjuk fel, amíg ezt a kérdést teljesen nem rendezzük.

Mihez kéri a választópolgárok bizalmát?

– A Vajdasági Magyar Szövetség világos programmal indul a választásokon, s olyan célokkal, amelyek megvalósíthatók. Továbbra is megteszünk mindent, hogy rendezzük a termelők nyugdíjbiztosításának kérdését. Ez egy több éves probléma, aminek a végére pontot szeretnénk tenni még az idén. Közel vagyunk a megoldáshoz, s azt szeretnénk, ha a kamatokat és a tartozásokat is törölné az állam, illetve hogy a termelők önállóan döntsenek arról, hogy a rendszer részesei maradnak-e. Fontos, hogy a járulék nagysága arányos legyen a gazdaság bevételével, és ez a nyugdíjak nagyságára is legyen hatással a későbbiekben. Szeretnénk továbbra is támogatni a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét, hisz ez az egyesület tömöríti a termelőinket, de más egyesületeket és programokat is. A tanácsadói rendszer működtetése prioritást kell hogy élvezzen, hiszen a tanácsadók azok, akik segítik a termelőket, információval látják el őket, és segítenek a pályázatok megírásában is. E nélkül a rendszer nélkül nem lehetünk sikeresek, a rendszer fenntartása prioritás számunkra. Külön programokat szeretnénk a fiatal termelőknek, minden lehetőségünk megvan erre, termőföldhöz, s eszközökhöz kell juttatni a fiatalokat, hogy minél többen maradjanak az ágazatban. Szeretnénk figyelmet fordítani a kistermelői rendeletek alkalmazására is a gyakorlatban, követnünk kell a háztáji termékek értékesítését, ugyanis segíteni kell a termelőket, hogy talpon tudjanak maradni. A VMSZ abban érdekelt, hogy minél több termelőt megőrizzen az ágazatban.

Milyen kérdésekkel foglalkozik a következő időszakban, amennyiben sikeresen mandátumhoz jut?

– Szeretnék a jövőben is mezőgazdasági és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozni a frakción belül, mivel ezek a témák nagyon fontosak számunkra. A VMSZ következetes politikát folytat, s ezt szeretnénk a jövőben is továbbvinni minden területen.

Milyen fejlesztéseket, gazdasági intézkedéseket tart fontosnak a közeljövőben?

– A kampány során világos üzenetet fogalmazunk meg választóink felé. A KÖZÖSSÉG a legfontosabb számunkra, mi vagyunk az az erő, amely összefogja a vajdasági magyarokat. Elengedhetetlen a közösség megtartása szempontjából a FEJLŐDÉS, a VMSZ ugyanis bizonyította az elmúlt években, hogy képes fejleszteni a közösséget, soha senki ennyit nem tett a közösségünkért, mint a VMSZ az elmúlt években. Pénzt, lehetőséget, támogatást tudunk biztosítani mindenki számára, vannak ötleteink, s azok nyomán politizálunk. Van gazdaságfejlesztési programunk, működik az IPARD, amelyen keresztül EU-s pénzeket tudnak a gazdáink lehívni, a támogatási rendszer folyamatosan a termelők igényeinek megfelelően alakul, az országos és a tartományi rendszer összehangolttá vált. Mindez biztosítja a JÖVŐT, azt a jövőt, amely szükséges a közösség megtartásához. Csak akkor tud a közösség fejlődni, ha van jövőképe. Nekünk van, és ez segít abban, hogy leküzdjük az akadályokat. Mindenképp erősíteni kell az ágazatot, a támogatás mértékét a lehetőségekhez mérten növelni, s segíteni a termelőket, hogy termékeikkel versenyképesek maradhassanak.

Mindenkit arra buzdítok, hogy június 21-én vegyen részt a választásokon, s szavazzon a VMSZ-re az országos, tartományi és az önkormányzati szinteken is. A VMSZ listája az egyetlen magyar lista, s minél erősebb a közösségünk politikai súlya, annál többet tudunk tenni a vajdasági magyarságért, megmaradásáért.