2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Új erőviszonyok a világon

Szerbia az országhatárok megnyitását és a gazdasági együttműködést sürgeti

Az idő mutatja meg, hogy mennyire és milyen szempontból változik meg a világ a SARS-CoV-2 okozta járvány lecsengése után – jelentette ki Ana Brnabić miniszterelnök A világ a koronavírust követően elnevezésű nemzetközi konferencián. Mint hozzátette, a világ országai a nehezén túl vannak, ám az egészségügy és a gazdaság területén nem ért véget a küzdelem. A fő kérdés az, hogy a járvány után a globalizáció és a multilateralizmus marad-e az uralkodó irányvonal – emelte ki a szerb miniszterelnök, aki szerint arra a kérdésre is csak később kap választ a világ, hogy globális szinten melyik országok lesznek az új világrend alakítói. Brnabić hiszi, hogy a globalizáció kifejezettsége csökken, de azt is, hogy a járványt követően tovább mélyül a gazdagok és a szegények közötti különbség.

Ana Brnabić: A világ országai a nehezén túl vannak, ám az egészségügy és a gazdaság területén nem ért véget a küzdelem (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: A világ országai a nehezén túl vannak, ám az egészségügy és a gazdaság területén nem ért véget a küzdelem (Fotó: Beta)

Az is kérdéses, hogy vajon bekövetkezik-e a járvány második hulláma, illetve miként sikerül felkészülniük az országoknak az esetleges második hullámra, de az is, hogy miként néznek ki a mindennapok a védőoltás kidolgozásáig. A gazdasági felépülés üteme is egyelőre kérdéses. Európa egyik napról a másikra átalakult, az országok hatalmas nyomásgyakorlásnak voltak kitéve. Szerbiát elsősorban érzelmi szempontból érintette rosszul az Európai Unió döntése, hogy felfüggeszti az egészségügyi felszerelés exportját. Ennek a döntésnek az üzenetét még hosszú ideig nem feledik az egyelőre csak tagjelölt államok – fogalmazott Ana Brnabić.

A szerb kormányfő elmondása szerint Szerbia a jövőben a korábbiakhoz képest sokkal többet fordít a biotechnológia és az egészségügy fejlesztésére. Szerbia kis ország, korlátozott lehetőségekkel, ám tudás, kapacitás és erőforrás tekintetében felveheti a versenyt a fejlettebb országokkal – mutatott rá Brnabić.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök köszöntőjében arra mutatott rá, hogy a világ országai soha nem látott kihívásokkal lesznek kénytelenek szembesülni a járvány lecsengését követően. Ez nem azt jelenti, hogy a járvány ideje alatt jellemző hiányosságokra kifogásoknak kell a válasznak lenniük – jegyezte meg az államfő, aki szerint globális szinten az elmúlt hat hónapban mélyrehatóbb változások mentek végbe, mint az utóbbi 20-30 évben bármikor. Változások álltak be a geopolitikai viszonyokban és a gazdasági erőviszonyokban, s mindez hosszú távon befolyásolja az országok, az országszövetségek és a térségek jövőjét, illetve egymás iránti viszonyát – emelte ki Vučić, és hozzátette, hogy eljött az ideje annak, hogy a jövőben őszintébb párbeszédet folytassanak a felek Szerbia jövőjéről és pozíciójáról, valamint a gazdasági és az egészségügyi kihívásokra való hatékony válaszadásról. Az államfő álláspontja szerint Németország és Kína azok az országok, amelyek megerősödve épülnek fel a járványból. A térségben az országhatárok megnyitásának, továbbá a gazdasági kapcsolatok erősítésének kell prioritást élvezniük a következő időszakban – húzta alá Vučić.

A diplomáciai képviselők részvételével megtartott konferencián hazai és külföldi egészségügyi szakértők, továbbá a köztársasági egészségügyi válságstáb tagjai, egyebek mellett Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević és Srđa Janković szólaltak fel.

Ami a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális mutatókat illeti, a mai adatok értelmében az országban eddig 11 354 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. 24 óra alatt 5 215 koronavírustesztet végeztek el, ebből 54-nek az eredménye volt pozitív (1,04 százalék – egy nappal korábban 0,55 százalék volt az arány). Az országban jelenleg 558 személyt gyógykezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére a légzésben 8 személynek van szüksége. Egy nap alatt egy személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az elhunytak száma ezzel 242-re növekedett, a halálozási arány 2,13 százalék. Eddig 239 234 koronavírustesztet végeztek el az országban, gyógyultnak 6 524 személyt nyilvánítottak.