2024. április 24., szerda

Hetven millió euró Szerbiának az EU-tól

A 2020-as IPA-program keretében az Európai Unió 70 millió euró vissza nem térítendő segélyt ítélt oda Szerbiának – a szerződést ma írták alá Belgrádban Aleksandar Vučić államfő jelenlétében. A megegyezést Jadranka Joksimović európai integrációval megbízott szerb miniszter és Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője írta alá, az aláírást videolinken kísérte Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos.

Az IPA-program idei első része a vidékfejlesztésre, a versenyképesség és a foglalkoztatás fokozására irányul. Szerbia kevésbé fejlett vidékein a mezőgazdasági versenyképesség-növelésre, vidékfejlesztésre, start up programokra, és kisvállalkozások támogatására mintegy 30 millió eurót ítéltek meg. További 25 millió eurót a veszélyeztetett csoportok pandémia utáni felkarolására szánnak foglalkoztatás, képzés és szociális védelem terén. A fennmaradt 15 millió eurót Szerbia EU-csatlakozási felkészülésre fordíthatja. Eredményeket várnak el a közlekedési, energetikai, egészségügyi és mezőgazdasági ágazatban, melyeket külön figyelemmel fel kell készíteni a csatlakozási tárgyalásokra.

Aleksandar Vučić államfő megköszönte az Európai Uniónak és tagországainak a Szerbiának ítélt összeget, mely annál inkább jelentős számunkra, hogy a tagállamok nem voltak kénytelenek erre a célra odaítélni. Ugyanakkor nyomatékosította, hogy Szerbia nem csak egyértelmű uniós perspektivára számít, hanem arra is, hogy időszerűvé váljon Szerbia EU-tagságának kérdése.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos az aláírást követően megerősítette, hogy Szerbia újabb EU-segélyre is számíthat, méghozzá abból a 750 milliárd eurós keretből, melyet az unió helyreállítási tervének realizálására fordítanak.