2024. április 25., csütörtök

Egy gép árán négyhez jutni

Temerinben több mint 338 millió dinár értékű anyaországi támogatáshoz jutottak a magyar gazdák az elmúlt négy évben

Temerint a mai napig mezővárosként szokás emlegetni. A község területén 15.487 hektárnyi művelhető terület van: 1500 bejegyzett gazdaságot és 7 sikeresen működő földműves-szövetkezetet tartanak nyilván, illetve mintegy 25 olyan vállalat is van, amely alaptevékenységként mezőgazdaságot jegyzett be. A lakosság jelentős hányada tehát földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, így a Prosperitati Alapítvány által megvalósult fejlesztések sok temerini családot érintettek.

A legtöbb gazda Temerinben is eszközbeszerzésre pályázott: az alapítvány adatai szerint a 261 pályázó több mint 215 millió dinár értékű támogatásban részesült. A gépek és kapcsolható eszközök mellett fóliasátrak és üvegházak felszerelésére, állattenyészetek fejlesztésére és méhészeti eszközök vásárlására is pályáztak a temeriniek, de a kisértékű beszerzések mellett 9 közepes léptékű mezőgazdasági fejlesztés is megvalósult a településen. Ezt további, csaknem 90 millió dináros összeggel támogatta a Prosperitati Alapítvány.

Sára Zsolt kétszer is pályázott a magyar kormány támogatására. A családja sok más helyi termelőhöz hasonlóan évtizedek óta foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel. Jelenleg csaknem 35 hektáron gazdálkodnak, de nemrég lehetőséget láttak a fóliasátras termelésben is: mára 400 négyzetméteren termesztenek virágokat. A magyar kormány támogatásával olyan eszközökhöz jutottak, amelyek jelentősen növelték a terméshozamot – mondta Zsolt.

A Sára-gazdaságban jelentősen megnövelte a terméshozamot a támogatásból beszerzett germinátor (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Sára-gazdaságban jelentősen megnövelte a terméshozamot a támogatásból beszerzett germinátor (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Először 2017-ben pályáztunk a Prosperitati Alapítványnál egy germinátorra. A 900 ezer dinár értékű talajtömörítő munkagépnek csak a 20 százalékát kellett nekünk kifizetni, a többit az alapítvány támogatta. Hasonlóan kedvezményesek voltak a feltételek 2018-ban is, akkor egy ekére adtuk át az igénylést. Az 1,4 millió dinár értékű kapcsolható eszköz megvásárlását több mint egymillió dinárral támogatta az alapítvány, így tulajdonképpen negyedáron juthattunk hozzá ahhoz az eszközhöz, amelyet azóta is rendszeresen használunk. A gazdaságot folyamatosan fejleszteni kell, ám a támogatás nélkül biztosan nem gondolkodtunk volna új munkagépek megvásárlásában. Valószínűleg kéz alól vásároltuk volna az eszközöket, a használt munkagépek ára is azonban duplán meghaladja azt az önrészt, amelyet a támogatott új gép beszerzésébe fektettünk – tette hozzá Zsolt, aki szerint a Prosperitati Alapítvány pályázatai a hazai támogatásoknál is jelentősen kedvezőbbek.

– Tavaly a fóliasátrak megvételére a tartományi titkárságnál pályáztunk, és utófinanszírozással a befektetés 33 százalékát térítették meg. Két hónapra rá az alapítvány is írt ki ugyanerre a célra pályázatot, de fordított aránnyal: a magyar kormány a befektetés több mint 70 százalékát támogatta volna. Sajnos nem értesültünk időben arról, hogy lesz ilyen jellegű pályázat, így tartományi támogatással épültek meg a fóliasátrak. Legutóbb azonban sikerült átnyújtanunk az igénylésünket földvásárlásra, és pillanatnyilag ennek a pályázatnak az eredményeit várjuk. A jövőben a fóliasátras termelést szeretnénk fejleszteni, így a következő években a célnak megfelelő fűtő- és öntözőrendszerek beszerzésére szeretnénk pályázni.

2017-ben fejőház épült alapítványi támogatással a Barna-gazdaságban (Fotó: Tóth D. Lívia)

2017-ben fejőház épült alapítványi támogatással a Barna-gazdaságban (Fotó: Tóth D. Lívia)

Temerinben az elmúlt négy évben sok állattenyésztő is kihasználta a lehetőséget a kedvezményes eszközbeszerzésre. Tavaly a Barna-gazdaság is e célra pályázott: a támogatásból automatizálták az istállót, amelyben jelenleg több mint 60 tehenet gondoznak. Az önműködő trágyaeltávolító mellett automata ventilátorok és tisztítókefék is kerültek a méretes istállóba – mondta ifj. Barna Mihály.

– A tejfeldolgozó üzem jelenleg naponta több mint 1000 liter tejet termel. 2017-ben alapítványi támogatással egy fejőházzal is gazdagodtunk, de ugyanebben az évben a magyar kormány hozzájárulásával 33 német behozatali üszőt is beszereztünk. Ezek két évvel ezelőtt nálunk ellettek először, az idén pedig már másodszor borjadztak le.

Tenyészállatok beszerzésére 19 temerini gazda pályázott az elmúlt négy évben, akik csaknem 15 millió dinár támogatást nyertek el. A helyi mezőgazdászok többéves ültetvények telepítésére is pályáztak: az alapítványon keresztül több mint 8 millió dinár értékű támogatásban részesült 12 temerini pályázó. Barnáék ezt a lehetőséget is kihasználták, így a több mint 100 hektáros gazdaságban immár földieper-ültetvény is van. A magyar kormány hozzájárulásával azon két helyi sikeres pályázó között lehettek, akik öntözőrendszert is vásároltak. Erre a célra 1,3 millió dinár értékű támogatás érkezett a településre.

Az automata trágyaeltávolító és a ventilátorok mellett a tehenek kényelmét szolgálják az önműködő kefék is (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az automata trágyaeltávolító és a ventilátorok mellett a tehenek kényelmét szolgálják az önműködő kefék is (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A befektetéseket egyébként is megvalósítottuk volna, de közel sem ilyen gyors ütemben – állította Mihály, aki szerint a Prosperitati Alapítvány pályázatain nagyon kedvező az önrész és a támogatott összeg aránya. – Az első évben kapcsolható eszközökre pályáztunk, és kiszámítottuk, hogy egy munkagép árán négyhez jutottunk. A későbbi pályázatoknál voltak olyanok is, amelyeknél kisebb volt a támogatott összeg, de ebben az esetben a pályázat feltételeként szereplő banki kölcsön kamattámogatását is átvállalta az alapítvány. A kiírások évről évre változtak, és értelemszerűen mind komolyabb hozzáállást is igényeltek. Szerencsére a feleségem ezzel foglalkozik, így ebből a szempontból mi sikeresen meg tudjuk oldani a pályázati anyagok és elszámolások átadását. Az alapítvány ugyanis minimum öt évig figyelemmel kíséri a megvalósult befektetések sorsát: évente kell beszámolókat készíteni annak érdekében, hogy felmérjék a vajdasági gazdaságok helyzetét és igényeit. A folyamatosság is nagyon jó, hisz az égetően hiányzó eszközöktől lassan eljutottunk olyan szintre, amelyen már a gazdaság automatizálásán gondolkodunk. Mindez természetesen a nyereség növekedésével is járna, ha nem gondolkodnánk évről évre újabb befektetéseken. Az elmúlt időszakban ugyanis minden megtakarításunkat az önrészekbe fektettük: ez volt az ára a gyors fejlődésnek.

Barnáék az elmúlt négy évben szinte minden mezőgazdasági jellegű kiírást megpályáztak, amelyet a Prosperitati Alapítvány megjelentetett. A siker titka a logikusan következő, egymásra épülő fejlesztések megvalósítása – vallják a többgenerációs gazdaság fiataljai.

A helyi és a tartományi magyar érdekképviseletnek köszönhetően a magyar kormány támogatására 499 temerini pályázott sikeresen az elmúlt négy évben. A dél-bácskai település lakói csaknem 570 millió dinár értékű támogatásban részesültek a Prosperitati Alapítvány által.

Dr. Nagy Imre, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja szerint a lakosság számához viszonyítva a temerini pályázok szép eredményeket értek el. Főleg a mezőgazdasági géppark fejlesztése tekintetében jeleskedtek, de a kisvállalkozók is egyéb gazdasági ágazatok is jelentős támogatáshoz jutottak. A jövőben az innovációk megvalósítására kell fektetni a hangsúlyt a településen, és a mezőgazdaság továbbfejlesztése mellett az élelmiszer-termeléshez és idegenforgalomhoz hasonló ipari ágazatokat is fejleszteni kell – nyilatkozta lapunknak a VMSZ tartományi képviselőjelöltje.