2024. március 28., csütörtök

Megmaradt munkások

A munkáltatók jelentős részének sikerült megtartani a dolgozóit az elmúlt hónapok igen nehéz körülményei ellenére is. Legalábbis ezt bizonyítják a Közösen a válságon át elnevezésű kutatás eredményei, amelyet a Szerbiai Gazdasági Kamara, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökséggel (USAID) készített közösen. Ezer cég szolgált a felmérés mintájaként. Az eredmények azt mutatják, a vállalatok 85 százaléka nem kényszerült arra, hogy elbocsássa dolgozóit. A járvány természetesen leginkább az idegenforgalmat, a vendéglátóipart, a szórakoztató-kreatívipart gáncsolta el, de a közlekedés sem kerülhette el az idén a buktákat, akárcsak a szerencsejáték-fogadóipar. Meglepő módon a veszteségekben – igaz, kisebb mértékben – érintett a feldolgozóipar és az informatikai szektor is.

A termelés és szolgáltatások csökkenéséről a cégek kétharmada számolt be, jelenleg pedig a kérdezettek harmada a részleges növekedésről. A cégek ötöde állította le folyó üzleti ügyeit, harmada tárgyalásokat kezdett a hiteltartozások halasztásáról. A megkérdezettek 21 százalékának sikerült gyorsan profilt váltani, illetve bővíteni a szolgáltatásait. A legveszélyeztetettebb helyzetben a kisvállalkozók és a mikrocégek voltak, de a bevételzuhanás mindenkit érint a 2020. év végéig.

Minden harmadik vállalat részlegesen, illetve teljes mértékben alkalmazkodott az internet nyújtotta üzletbonyolításhoz. A kereslet felfejlődött azoknál a cégeknél, amelyek online kereskedelmi, illetve egyéb szolgáltatásokat nyújtanak.

A járvány hetedik hetében a vállalkozók szerint a gazdasági visszaállás több időt vesz igénybe, mint ezt eleinte gondolták. Legtöbben úgy látják, 3–6 hónapra lesz ehhez szükség. A megkérdezettek kisebb hányada ezt az időszakot 6–12 hónapra becsüli.

A cégek jelentős része élt az állam által felkínált gazdasági serkentőcsomagok lehetőségével. Leghasznosabbnak a minimálbérek kifizetését vélték, ezután következett a forgalmi adó, a járulékbefizetés halasztása, s legvégül a kedvezményes kölcsön lehetősége. A cégek 10–14 százalékának további állami segítségre lenne szükségük.