Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Emlékhely létesül Zentagunarason

Két nagyobb beruházáson is munkálkodik a helyi közösség

L.J.

2020. május 28., 13:14

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A zentagunarasi helyi közösség számára a rendkívüli állapot sem jelentette azt, hogy megáll a munka.

Készül az emlékhely a temetőben (Lakatos János felvétele)

Készül az emlékhely a temetőben (Lakatos János felvétele)

Szokásos feladataik nagy részét továbbra is elvégezték, sőt, olyan új kötelezettségeket is rájuk rót a helyzet, mint a közterületek rendszeres fertőtlenítése. A rendkívüli helyzet lezárásával viszont megkezdődhettek a helyi közösség jelentősebb beruházásai is. Két ilyen is aktuális, közülülü az egyik egy emlékhely építése a temetőben – számolt be lapunknak Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke.

– Jelenleg is folyamatban van egy emlékhelynek a kialakítása a temetőben. Az erre való igény már korábban felmerült, mivel van egy II. világháborús emlékmű a falu központjában, és az alatta lévő terület sajnos eladásra került a magánosítás során. A tulajdonos nem csinál ebből problémát, viszont nem tudunk sem beruházni, sem egyéb dolgokat csinálni más területen. A mostani tulajdonos ragaszkodik a területhez, ezért arra jutottunk, hogy legjobb lesz, ha létesítünk egy emlékhelyet, amely az összes háború és forradalom zentagunarasi áldozatainak az emlékhelye lesz. Erre legalkalmasabb helyszín a temető, amely viszonylag szép helyen terül el. Az emlékhely kiépítése jelenleg is folyamatban van. Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy van egy régi haranglábunk is, amely annak idején az imaház mellett állt. Ez egy magánház udvarában végezte, viszont sikerült megmentenünk. Ezt a haranglábat felújítjuk, és az emlékhelyen kap helyet. Itt a lélekharang szerepét fogja betölteni – mondta el az elnök.

A helyi közösség másik nagy beruházása annak köszönhető, hogy 2019-ben sikerült visszavásárolni a színháztermet, ugyanis a magánosítás során azt is eladták. A visszavásárlásban a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács volt a zentagunarasiak segítségére.

A színházterem megújult bejárata (Lakatos János felvétele)

A színházterem megújult bejárata (Lakatos János felvétele)

– Ez az épület évekig nagyon el volt hanyagolva, mi csak kisebb fenntartási dolgokat tudtunk megoldani. Most viszont eljutottunk oda, hogy sok mindent meg kell javítani az épületen, hogy meg tudjuk őrizni az állagát. Másrészt fejleszteni akarjuk, hogy alkalmas legyen különböző nagyobb rendezvények megtartására. Falusi környezetben ez viszonylag korszerű épületnek számít, több mint 200 férőhelyes színházteremmel. Alkalmas filmvetítésekre, színházi előadásokra, különböző rendezvények lebonyolítására, és van mellette egy 150 férőhelyes közösségi terem is. Az idén ezt szeretnénk rendbe tenni. Idáig is sikerült kisebb újításokat elvégezni, pl. kicseréltek néhány ajtót. Az év során szeretnénk a toaletteket rendbe tenni és modernizálni, a színházterem székeit kicserélni, a világítást felújítani, tetőt és nyílászárókat cserélni stb. Viszonylag sok munka van és lesz vele – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a színház épülete egy civil szervezet, a Zentagunarasi Fejlesztési Alap tulajdonába került. Erre azért volt szükség, mert a helyi közösség, mint olyan, nem tud pályázatokon részt venni a színház kapcsán. A Zentagunarasi Fejlesztési Alap viszont ezt meg tudja tenni, és a fejlesztésekre is ennek köszönhetően kerül sor. Topolya község önkormányzata is mögéjük állt és a Magyar Nemzeti Tanács ugyancsak segíti a színházterem felújítását, s emellett szakmai támogatást is nyújtanak – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy komoly terveik vannak az épülettel kapcsolatban. Szeretnének egy kistérségi kulturális központot létrehozni, mivel a környéken nincs hasonló. Itt nagyobb színházi előadásokat és komolyabb rendezvényeket is lehet tartani a jövőben – fogalmazott Sípos Hajnalka.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége