2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Községben gondolkodva

A cél a VMSZ vezető szerepének megőrzése a topolyai önkormányzatban – Tomik Nimród listavezetőt kérdeztük

– Topolya községben elsődleges célunk, hogy a választások után is megmaradjon a vezető szerepünk, úgy gondolom, hogy erre meg van az esélyünk Topolyán és a falvakban is. Négyes számmal indulunk valamennyi szinten, a helyi mellett a tartományi és a köztársasági választások alkalmával is – mondta Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi listavezetője, akitől megtudtuk, hogy a koronavírus okozta helyzet azt hozta magával, hogy a megszokottól kisebb lendülettel, de célirányosan kampányolnak majd, aktivistáik a polgárokkal június 6-a és 14-e között veszik fel a kapcsolatot.

A VMSZ Topolya községi listája azért is egyedi, mert a párt jelöltjei mellett közösen szerepelnek rajta a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt jelöltjei is.

– A községi képviselő-testület a jövőben a lakosság számát figyelembe véve 35 tagú lesz, ennek megfelelően a listánkon is ennyi jelölt szerepel. Igyekeztünk figyelembe venni a nők-férfiak részarányát, illetve a jelöltek tükrözik a települések létszámát is – ismertette Tomik Nimród, majd a lista összetételéről elmondta, hogy a tapasztaltabbak mellett főleg fiatalokból áll, akik a közösség jövőjét jelentik.

– A második jelöltünk Kislinder Gábor községi elnök, aki a rutint képviseli a csapatunkban, harmadikként pedig Szatmári Adrián neve olvasható. Ő az, aki az utóbbi években a községben megkezdett és befejezett nagyobb beruházásokat, építkezéseket követte, levezényelte, és nélküle nem haladhatnánk ebben a dinamikus ütemben. Egyébként a község valamennyi olyan helyi közösségében állítottunk jelölteket, ahol a VMSZ-nek működik helyi szervezete – nyilatkozta a topolyai községi lista vezetője. Tomik Nimród elmondta, hogy azért jelentene sokat a közösség szempontjából, ha sikerrel szerepelnének a választásokon, mert akkor zökkenőmentesen folytathatnák a már megkezdett fejlesztéseket.

A VMSZ Topolya községben csapatban gondolkodik. A csoportkép a lista átadása alkalmával, március 15-én készült (Lakatos János felvétele)

A VMSZ Topolya községben csapatban gondolkodik. A csoportkép a lista átadása alkalmával, március 15-én készült (Lakatos János felvétele)

– A VMSZ topolyai csapatának országos, tartományi, de helyi szinten is jó kapcsolatai vannak több hivatalos szervvel, mint ahogy Magyarországgal is. Ez azért is fontos, mert több lehetőséget nyújthat, illetve anyagi forrást biztosíthat az elképzelések kivitelezéséhez. Ezt bizonyítja az elmúlt néhány év fejlődési íve is. Topolya község egyébként területileg igen nagy, 23 településből áll. Egyértelmű, hogy minden közösségnek más az igénye, és más feltételek, beruházások szükségesek a fejlődéséhez – tette hozzá, majd nagyvonalakban összegezte az elmúlt évek topolyai fejlesztéseit.

– Az szenzációs dolog, hogy felépült a TSC Labdarúgó Akadémia, és folyamatban van a stadion építése, mellette pedig újjáéled a medence is. Ezzel Topolya teljes központja átalakul majd. A legfontosabb szempont városunkban, hogy belátható időn belül elkészül a szennyvíztisztító és a rá kapcsolódó fővezeték, valamint a Krivaja főszennyezői is a közeljövőben kénytelenek lesznek kiépíteni az előtisztítóikat. A diákotthon szeptembertől várja a lakóit, ami szintén hosszú évek huzavonájának a sikeres befejezése. Topolya központját évek óta csúfította az egykor virágzó hotel romos épülete, s sikerként könyvelhetjük el, hogy immár az is újul, szépül és a tó partján folyamatban van a kempingrésznek a kiépítése.

FEJLESZTÉSEK A FALVAKBAN

– Bajsán a fürdőmedence kiépítése után a Zákó-kastély újjáépítését tervezik. Zentagunarason sikerült a színháztermet megvásárolni, azt szeretnék felújítani a falubeliek. Továbbá egy rekreációs jellegű közösségi tér kialakításában is gondolkodnak. Bácskossuthfalván és Pacséron a fürdő további fejlesztését tervezik, Gunarason pedig civil központot szeretnének létrehozni – foglalta össze Tomik Nimród, majd rátért arra is, hogy a község településein és a városban elsősorban a további sikeres munkahelyek létrehozása a cél az Ipari Park további bővítésével.

Nem mellékes, hogy Topolyát élénk művelődés élet is jellemzi.

– Topolyán nem is olyan régen vehettük birtokunkba a felújított színháztermet, amit azóta már többször is sikerült megtölteni a sikeresen működő Művelődési Ház közönségével. A Juhász Erzsébet Könyvtárban és Topolyai Község Múzeumában is színvonalas és látogatott programok várják a művelődés iránt érdeklődőket, a Zeneiskola növendékei és vendégei is tartalmas zenei programokkal várják a zenekedvelőket – mutatott rá a VMSZ listavezetője.

FELADATOK TOPOLYÁN

Tomik Nimródtól azokról a megoldásra váró feladatokról is érdeklődtünk, amiket elsődleges szempontként kezel a párt.

– Ami Topolya valamennyi lakójának kiemelkedően fontos, de az ide érkező turisták szempontjából is elengedhetetlen, hogy megoldódjon a légszennyezettség problémája. Erre folyamatosan keressük a hatékony megoldást, reményt keltő, hogy a Krivaja évtizedek óta tartó szennyezésére a közeljövőben pont kerülhet. A másik nagy lépés lesz, hogy fel kell újítani a Sarlós Boldogasszony katolikus templom megromlott állapotú tornyát. Emellett tartományi támogatással új sportcsarnok kiépítésére is kaptunk lehetőséget, ennek részletei szonban a jövőben körvonalazódnak. A következő évek nagy feladata lesz szennyvízhálózattal ellátni Topolya háztartásait – részletezte a listavezető.

Végül az iránt érdeklődtünk, hogy ki az, akit a VMSZ jelöl Topolyán a községi elnöki, polgármesteri címre.

– Csapatban gondolkodunk, máshogy nem is tudtuk volna az elmúlt évek eredményeit elérni. Az az elvünk, hogy nem maga a jelölt személye a lényeg, hanem az, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség soraiból kerüljön ki. Ehhez kérjük a választók támogatását június 21-én – hangsúlyozta Tomik Nimród.

Nyitókép: A VMSZ Topolya községben csapatban gondolkodik. A csoportkép a lista átadása alkalmával, március 15-én készült (Lakatos János felvétele)