2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Rájátszással folytatódik az NHL

JÉGKORONG

Huszonnégy csapatos rájátszással folytatódhat a koronavírus-járvány után az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) – jelentette be a ligaelnök Gary Bettman. A tervezet szerint a pandémia enyhülése után nem az alapszakaszból hátralévő meccsekkel folytatnák az idényt, hanem egyből a playoff kezdődne, ott ugyanakkor a korábbi 16 csapat helyett ezúttal 24-nek lesz lehetősége harcba szállni a Stanley-kupáért. Bettman felhívta a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatás, először a ligának és a játékos-szakszervezetnek (NHLPA) közösen kell egyetértésre jutnia az egészségügyi és biztonsági intézkedésekről. „Fontos lépés ez az újraindulás felé, ám még csak az új elején járunk” – jelentette ki kedd este az NHLPA vezetője, Don Fehr. A sportvezető szerint a csapatok július közepén kezdhetnék majd meg az edzőtáborokat, az idény augusztus elején folytatódhatna, és szeptember második felében zárulhat.

A liga azt is bejelentette, hogy a további küzdelmeket két központi helyszínen bonyolítanák. Azt még nem közölték, mely városok adnának otthont a folytatásnak, de tíz helyszín van versenyben: Chicago, Columbus, Ohio, Dallas, Las Vegas, Pittsburgh és Minneapolis / St. Paul az Egyesült Államokban, illetve Edmonton, Toronto, valamint Vancouver Kanadában.

Az NHL vezetősége a héten közölte, hogy a játékosok az edzésekhez való visszatérés kezdeti szakaszában maximum hatan lehetnek egyszerre a jégen, és kerülniük kell a fizikai kontaktust. A csapatok lesznek felelősök a játékosok és stábtagok folyamatos teszteléséért.

A liga bejelentése szerint – amely egybevág a korábbi sajtóértesülésekkel – a két főcsoport első négy-négy helyezettje az eddig lejátszott alapszakasz-mérkőzések alapján erőnyerő lesz a rájátszás első körében, az 5–12. helyen álló együttesek pedig az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcokat vívnának a maradék nyolc helyért. Ezt követően a negyedik kiemelt gárda az 5. és 12., a harmadik kiemelt a 6. és 11., a második a 7. és 10., az első pedig a 8. és 9. helyezettek közti csata továbbjutójával találkozna, a főcsoport-negyeddöntők a megszokottak szerint négy nyert meccsig tartanának.

A terv alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a Washington Capitals és a Philadelphia Flyers, míg nyugaton a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars mentesül az első körös pályára lépéstől. Ezek az együttesek négycsapatos minitornán készülhetnének a folytatásra.

Az NHL március 12-én szakadt félbe, az alapszakaszból még 189 találkozó lett volna hátra. A tervek szerint a 2020/21-es szezon jövő januárban kezdődne, így a playoffról most lemaradó hét csapatra közel kilenc hónapos szünet várhat.

Jagr 48 évesen is folytatja

A cseh jégkorong élő legendája, Jaromir Jagr 48 évesen sem hagy fel a hokival: szülővárosa, Kladno – amúgy az ő tulajdonában levő – klubcsapata helyett a következő idényben az élvonalbeli Trinec együttesében folytathatja játékoskarrierjét. A változatlanul kiváló csatár átigazolásáról a sportági szövetség honlapja, a hokej.cz adott hírt a Trinec sportigazgatójának közlésére hivatkozva. Az első osztálytól márciusban búcsúzó Kladno gárdájában a 2019/20-as idényben Jagr 38 meccsen lépett jégre, 15 gólja mellett 14 gólpasszal jeleskedett.

Pályafutása elején, alig 17 évesen már bekerült a felnőttválogatottba, amellyel később olimpiát (1998) és kétszer világbajnokságot (2005, 2010) nyert, a sportági csúcsot jelentő klubsorozatban, az NHL-ben pedig két ízben is Stanley-kupa-győzelmet ünnepelhetett. Az észak-amerikai profi liga bajnoki címét a Pittsburgh Penguinsszel harcolta ki 1991-ben és 1992-ben, összesen pedig kilenc NHL-csapatban fordult meg tengerentúli karrierje során, számos rekordot felállítva és trófeát kiérdemelve. Teljes mérlegét tekintve 1990 és 2018 között 1733 alapszakasz-mérkőzést játszott az NHL-ben, amelyeken 1921 pontot gyűjtött úgy, hogy 766 gólt ütött és 1155 gólpasszt adott.

KERÉKPÁROZÁS

Őrületes szintkülönbség

Egy nap alatt a Mount Everest magasságának megfelelő 8848 méteres szintkülönbséget akar leküzdeni Emanuel Buchmann, a francia országúti kerékpáros-körverseny tavalyi negyedik helyezettje. A német kerekes pénteken az ausztriai Ötz-völgyben vág neki a megerőltető kísérletnek az 1050 méter magas Haiminger-hegyen, amelyre egy 10 kilométeres emelkedő vezet fel. „Egyedül fogok fel-le tekerni, amíg a 8848 méteres szintkülönbséget elérem. Úgy számolom, hogy kilenc órán át leszek a nyeregben” – jelentette ki a Bora-Hansgrohe csapat versenyzője, aki edzés közben eddig csak 5500 méteres szintkülönbséget teljesített egy nap alatt. „A járvány miatti kényszerszünetben egyhangúan telnek a napok, ezért vetődött fel bennem ez az őrült ötlet.”

A hegymenet során Buchmann pénzadományokat gyűjt az interneten, elmondása szerint – méterenként 10 euróval – 88 ezer eurót kíván összeszedni, amit jótékony célra ajánl fel.

A 27 éves hegyimenő az akcióval egyszersmind a Tour de France-ra is készül, amely a pandémia miatt június 27. helyett augusztus 29-én rajtol el Nizzából.