2024. április 25., csütörtök
SPARTACUS – SZABADKA

Helyes úton haladnak

A Spartacus Atlétikaklub versenyzői éveken át meglehetősen mostoha körülmények között készültek a versenyekre, miután az igencsak elhasználódott, sérülésveszélyes pályán nem lehetett teljes értékű munkát végezni. 2018 novemberében átadták a felújított atlétikai pályát, amivel az edzési feltételek javultak, viszont a Szerbiai Atlétikaszövetség által ígért eszközök, felszerelések még mindig nem érkeztek meg Szabadkára.

A 2019-es évben elért eredmények közül Dijana Šefčić teljesítménye emelkedik ki, aki a legjobb súlylökő Szerbiában, valamint diszkoszvetésben és kalapácsvetésben is jeleskedik. A negyvenes éveit taposó versenyzőnő a szabadtéri országos és tartományi bajnoki cím mellett megnyerte a fedett pályás téli országos bajnokságot, és Tatabányán a veterán-világbajnokságon a 40–45 évesek kategóriájában is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. A téli országos bajnokságon Minja Kopunović távolugrásban szerzett első helyet, Višnja Vilov az ötödik osztályosok között vezeti az országos ranglistát (452 centiméter), Jovana Vukas hatszoros tartományi bajnok sprinttávokon és váltóban, Maksim Puškar pedig az ország legjobb középtávfutója a pionírok között, hiszen 800-tól 2000 méterig minden távon országos bajnok. A sorból nem hagyhatjuk ki Kasziba Szilvesztert sem, aki a tatabányai veterán-vb-n súlylökésben és diszkoszvetésben is ezüstérmet szerzett az 55–60 évesek mezőnyében, a gunarasi Csorba testvéreket, Tamást és Orsolyát, akik a pionírok súlylökőmezőnyében érnek el nagyszerű eredményeket, valamint Dario Bašić Palkovićot, aki kiváló középtávfutó, és szép jövő áll előtte.

Ubori László titkár elmondta, hogy a járvány alatt a sportolók külön edzésmunkát végeztek. A versenyeket illetően még nem tudni, melyikre kerül sor az idén, és mi marad el, hiszen az idei naptárt még nem kapták meg.

A városi stadion bezárása miatt a gyerekek otthon, valamint a kiserdőben és a kelebiai erdőben készültek edzőikkel együtt. A foglalkozások messze elmaradtak azoktól az edzésektől, amelyeket a stadionban az új pályánkon lehetett volna végezni. A járványhelyzet enyhülésével a klub egy listát adott át a városi stadion vezetőinek, és a gyerekek az edzők vezetésével, az egészségügyi követelményeket betartva mehettek be a pályára. A klub elvégezte a fertőtlenítést és a lázmérést. Új felkészülési ciklust kell indítani ahhoz, hogy a gyerekek eredményesek legyenek a szezon hátralévő részében. Szerény anyagi körülmények között dolgozunk, mivel a várostól kapott félmillió dinárból nem jut mindenre – mondta Ubori, majd hozzátette, hogy feltételeik az új pályával és az öltözők felújításával jelentősen javultak.

Az elmúlt évben új fürdővel gazdagodtunk, amelyet a Stadion Kommunális Közvállalat kilapozott, felújították a lépcsőházat, és a terem fűtését is megoldották, amit köszönünk nekik. Sikeresen pályáztunk a nyílászárók cseréjére, ami meg is valósult. A stadion bontása és újjáépítése az előállt helyzet miatt csúszik, így továbbra is használhatjuk a pályánkat. Az új stadion keretében belső futópályához jutunk, és többek között egy súlyzóterem is rendelkezésünkre áll majd.

A fiatalokkal Evetović Béla, Zvezdan Kalmar és Kőrösi József foglalkozik. A klub egyik legnagyobb tehetsége a már említett Minja Kopunović, aki most nagyobbat ugrik, mint amekkorát Ivana Španović ugrott ebben a korban.

Nem az a célunk, hogy a gyerekek ebben a korban érjék el a maximumot, nem szeretnénk, ha kiégnének. A célunk, hogy a fiatalok serdülő, junior és felnőtt korukban érjék el a legjobb eredményt. Először tanuljanak meg futni, ugrani, sajátítsák el a helyes levegővétel technikáját, majd a technika vívmányainak kihasználásával, a koordinációs készség fejlesztésével próbáljuk elérni, hogy a későbbi periódusban nyújtsanak kimagasló eredményeket. A Kids Athletics program keretében 150 gyermekkel foglalkoztunk heti három alkalommal, ahol különféle játékos foglalkozásokon keresztül sajátították el az alapvető mozgáskultúrát. A programot a helyzet rendeződése után folytatnánk. A meglévő három mellett további edzőkre lenne szükségünk, hiszen Kőrösi az egyetlen hivatásos edző a klubban, Kalmar munkahely mellett foglalkozik a fiatalokkal, Evetović pedig nyugdíjasként tér be az edzőterembe. A felszerelést illetően nem állunk jól, ugyanis a szövetség ígéreteiből – miszerint gátakat, rajtgépeket, szivacsokat stb. kapunk – még semmi sem valósult meg. Amíg az ígéret nem teljesül, addig versenyeket sem tudunk szervezni. Az említett eszközök mellett egy téli futófolyosóra is nagy szükségünk lenne, ahol a 60 méteres síkfutást gyakorolhatnánk – emelte ki Ubori.

A december végén megtartott évsportolója-választáson a Spartacus atlétái közül hárman (Maksim Puškar, Minja Kopunović, Jovana Vukas) elismerésben részesültek, ami azt mutatja, hogy a klub jó úton halad, és a körülmények javulásával a még jobb eredmények sem maradnak majd el.