2024. április 25., csütörtök

Újra a pályán

Ahogy lehetőség nyílt rá, a szabadkaihoz hasonlóan a vajdasági atlétikaklubok többsége megkezdte a munkát – Zentán, Magyarkanizsán, Szenttamáson, Nagykikindán és Újvidéken is folyik már a felkészülés.

A fiatalok a szigorítások alatt sem tétlenkedtek, a többség egyéni edzésprogramot kapott, amit a töltésen is elvégezhettek. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk, feltaláltuk magunkat, így nem számottevő a kiesés. Úgy veszem észre, a gyerekek még motiváltabbak, szívesen jönnek edzésre, fontos, hogy nem csappant meg a létszám. Igyekszünk alkalmazkodni a szabályokhoz, örülünk, hogy van lehetőségünk viszonylag normális körülmények közt edzeni – nyilatkozta lapunknak a Zenta Atlétikaklub edzője, Erős Norbert.

Az utánpótlás-versenyzőknek össze is kell szedniük magukat, hiszen a Szerbiai Atlétikaszövetség a járványügyi helyzethez alkalmazkodva viszonylag hamar, már április végén módosította és véglegesítette hazai versenynaptárát, eszerint az első megmérettetésekre már június elején sor kerülhet. A szezon a szokásos belgrádi „háziversenyekkel” indul, majd a csapatversenyekkel és kupákkal folytatódik, míg az országos bajnokságokra július végén, illetve augusztus elején kerül sor.

Van időnk felkészülni, egyedül az hátráltat bennünket némiképp, hogy a kisebb, felmérő versenyek egyelőre nem szerepelnek a naptárban, előre nem is tudjuk, ezeket le lehet-e majd bonyolítani, egyedül a legfontosabbak időpontját jelölték ki – tette hozzá Erős.

A hazai szövetség már korábban eldöntötte, hogy a helyzetre való tekintettel az összes versenyt két-három helyszínen rendezik majd, ezeket később jelölik ki.

A szerbiai atléták a nehézségek ellenére idén sem maradnak nagyobb nemzetközi verseny nélkül, a balkáni szövetség (ABAF) a napokban véglegesítette a Balkán-bajnokságok dátumait, mind a korosztályos, mind a felnőttversenyekre szeptemberben kerül sor: 5-én Kraljevo ad otthont az U18-asok összecsapásának, 12-én és 13-án Isztambulban rendezik az U20-asok versenyét, míg a felnőttek Balkán-bajnokságát 19-én és 20-án bonyolítják le Kolozsváron.