2024. április 19., péntek

A Twitter hamisnak minősítette Trump bejegyzését

Először fordult elő, hogy a Twitter azt jelezte: Donald Trump amerikai elnök bejegyzése pontatlan. Trump erre azzal vádolta meg a közösségi portál üzemeltetőjét, hogy beavatkozik az idei elnökválasztásba.

A kaliforniai központú közösségi média kedden éjjel közölte, hogy Trump két bejegyzése nem felel meg a valóságnak. Az elnök mindkét bejegyzést a novemberi elnökválasztásnak szentelte, s azt írta, hogy a levélben történő szavazás a választások „elcsalásához” vezethet, sőt az egyik bejegyzésben egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.

A Twitter kapcsolódó linkekben jelezte, hogy az állítások hamisak, s az ellenőrzésükre sürgette a felhasználókat. A linkek megnyitásával az olvasó részben a CNN hírtelevízió egyik riportját találta, amely arról szólt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, részben pedig a Twitter rövid jelzéseit a pontatlanságokról.

A Twitter vezetését éveken keresztül komoly bírálattal illették az amerikai elnök bejegyzéseinek tartalma és stílusa miatt. A cég azonban mindig azzal vágott vissza a kritikákra, hogy Trump nem sértette meg a szolgáltató szabályzatát.

Trump egy válaszbejegyzésben azzal vádolta meg a médiavállalatot, hogy beavatkozik a 2020-as elnökválasztási folyamatba. „Azt mondják, hogy az én kijelentésem a levélben történő szavazásról, amely tömeges korrupcióhoz és csaláshoz vezet majd, nem pontos, és ezt a hamis híreket közlő CNN és az Amazon Washington Postjának tényellenőrzésére alapozzák” – írta az elnök, utalva egyben arra is, hogy a The Washington Post tulajdonosa az Amazon internetes kereskedő céget irányító nagyvállalkozó.

Az elnök egy újabb rövid bejegyzésben még hozzáfűzte, hogy a Twitter „teljesen megfojtja a szólásszabadságot, és ezt ő elnökként nem fogja megengedni”.

Biden: Trump egy igazi kretén

Joe Biden kreténnek nevezte Donald Trumpot, amiért az amerikai elnök a 77 éves Biden előző napi maszkhasználatán élcelődött.

Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke, a demokraták várható elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson azt nyilatkozta kedden este a CNN hírtelevíziónak „Ez kretén, igazi kretén, hogy ilyesmiket beszél”. Biden kifejtette: a világ valamennyi nagy orvosa azt mondja, maszkot kell hordani, amikor az ember elvegyül a tömegben. Hozzáfűzte, hogy megítélése szerint csakis úgy lehet irányítani, ha az ember a saját magatartásával mutat példát. Trump szokását, hogy a nyilvánosság előtt nem visel szájmaszkot, „macsós dolognak” nevezte. Biden az előző napon óriási fekete szájmaszkot viselt, amikor több mint két hónap után elhagyta a házát, és a feleségével együtt megkoszorúzott egy katonai emlékművet Delaware államban. Trump erről tett közzé egy fotót, a hozzá tartozó megjegyzéssel: „Talán ez is magyarázza, hogy Trump miért nem szeret szájmaszkot viselni a nyilvánosság előtt”. Az üzenetet és a fotót valaki más bejegyzéséből másolta ki és tette közzé újra.

Bident a műsorvezető faggatta arról is, mit szól ahhoz, hogy Trump rendszeresen Álmatag Joe-nak nevezi őt azt sugalmazva, hogy gyönge személyiség. Biden szerint Trump „nehezen tudja kordában tartani az érzelmeit és egyre összefüggéstelenebb, amit mond”. (Forrás: MTI/Beta/NBC/CNN)