2024. március 28., csütörtök

Varga Judit: Magyarországon biztosított a jogállam

„Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni, jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptalan volt” – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Varga Judit a parlamentben (Fotó:MTI)

Varga Judit a parlamentben (Fotó:MTI)

A koronavírus-járvány idején a veszélyhelyzet jogrendje biztosította a kormánynak a szükséges mozgásteret, addig, amíg ez indokolt volt. Bár a járványveszély nem múlt el, de köszönhetően a magyar emberek együttműködésének, összefogásának és fegyelmezettségének, eljött az a pillanat, amikor enyhíteni lehet a szabályokon.

Egyes bel- és külföldi szereplők történelmi bűne, hogy a bajban is támadták Magyarországot – jelentette ki Varga Judit, majd hozzátette: a magyar ellenzék elképesztő feljelentő rendszert működtet, amelyen keresztül minden hír gyorsan eljut a brüsszeli központba.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy az Európai Parlament nem a megoldás, hanem a probléma része volt” – jegyezte meg.

„Miféle közösség az, amelyik a bajban sem segíti, hanem akadályozza, támadja saját tagját? Mondvacsinált ürüggyel még azt is megakadályozták, hogy a Európai Parlament Magyarországról szóló vitájában felszólalhasson egy magyar miniszter” – mondta Varga Judit.

A veszélyhelyzet visszavonásáról szóló, a parlamentnek kedden beterjesztett törvényjavaslatokról szólva a miniszter elmondta: az egyik tartalmazza, hogy az Országgyűlés felszólítja a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére. Ezt követően pedig beindul az a bonyolult hatálybaléptetési mechanizmus, amelynek célja a rendkívüli jogrendből a rendesbe való visszatérés.

A tegnap este benyújtott másik törvényjavaslat érinti többek között azt a számos egészségügyi, gazdasági rendelkezést, amely átmenetileg még hatályban marad, ilyen például a hitelmoratórium, amely a veszélyhelyzet után egészen az év végéig tovább él, egyes járulékkedvezmények vagy a digitális igazságszolgáltatással kapcsolatos szabályok – közölte a miniszter.