2024. március 29., péntek

Okostáblákkal a felnövekvő generációért

Vajdaság oktatási intézményei 704 interaktív táblával gazdagodtak

Csütörtökön tartották meg Újvidéken az Okostáblát minden iskolába! elnevezésű akció zárórendezvényét. A projektnek köszönhetően a tartományban található összes általános- és középiskola, valamint diákotthon interaktív táblával lett felszerelve. A beruházás értéke 70,4 millió dinárt tett ki, amely összeget a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság állta, ugyanakkor a kivitelezés nagyban köszönhető a tartományi kormány támogatásának is.

Mire képes az okostábla? (Fotó: Ótos András)

Mire képes az okostábla? (Fotó: Ótos András)

Az eltelt néhány nehéz hónapban a tartományi kormány, az említett titkárságon keresztül összesen 704 vetítővel felszerelt interaktív táblát biztosított 502 oktatási intézmény és 202 kihelyezett tagozat számára. A közismert helyzet miatt, csak megkésve, április 1-jén kezdődhetett meg az eszközök felszerelése az iskolákban, amelyet nagyobb fennakadás nélkül ezen a héten fejeztek be. Az eseményen jelen volt többek között Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, aki kiemelte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően az oktatási intézmények a korszerű technológia segítségével könnyebben átadhatják a tudást a diákoknak és a tanítás minősége is egyben feljavul. Meggyőződésének adott hangot, hogy az interaktív táblák megnövelik majd a diákok motivációját és kreativitását is, ugyanakkor a tanárok munkáját is megkönnyíti majd.

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár reményének adott hangot, hogy a nyár folyamán minden pedagógus megfogja tanulni kezelni ezeket az eszközöket és szeptembertől kezdve alkalmazni is tudják majd.

– A táblák segítségével a tanárok moderátorként működhetnek és sokkal jobban aktivizálhatják a diákokat is a munkában való részvételre. Egyelőre csak egyes tantermek lettek felszerelve ilyen táblákkal, de azt szeretnénk, hogy mielőbb minden terem rendelkezzen ilyen felszereléssel – fejtette ki Nyilas Mihály.

Az eseményen Székács Zoltán óbecsei földrajz szakos tanár bemutatót tartott az interaktív tábla használatáról, amelynek köszönhetően a jelenlévők is meggyőződhettek eme korszerű oktatási eszköz többrétű alkalmazásáról.

Az eseményen Igor Mirović arra is kitért, hogy a tartományban több oktatási projekt is kivitelezés alatt áll, ezek közül már ma Alibunáron, míg néhány hét múlva Fehértemplomon is felavatásra kerül egy-egy tornaterem a helyi általános iskolában.

– Vajdaság minden településén eredményeket tudunk felmutatni, amelyekkel sokkal jobb körülményeket biztosítunk a tanulók számára. Az anyagi helyzetünket megerősítettük, így lehetőségünk van befektetni az oktatásba, mivel ebben van a jövőnk – mondta Mirović.