2024. április 19., péntek

A svéd különút is recesszióban végződik

Az Egyesült Államok és az európai országok jó része az utóbbi időben fokozatosan szűnteti meg az új típusú koronavírus-járvány megfékezése végett korábban bevezetett szigorításait, korlátozó intézkedéseit. A karanténok ugyan sikeresnek bizonyultak a kór elleni küzdelemben, ám nagyon komoly problémákat okoztak a gazdaságokban.

Svédország nem követte a többség által járt utat, inkább egyedi, vagyis sokkal lazább szabályozást alkalmazott. Abban bízva, hogy a lakosság többsége így előbb tehet szert kollektív védettségre a vírussal szemben, a gazdaság pedig megmenekül a jelentős visszaeséstől, a mély recessziótól.

A svédek a szigorú korlátozások hiányában is megfontoltan, óvatosan viselkednek. Ez abban is megnyilvánul, hogy kevesebbet költenek, ami azonban visszavetette a belső keresletet. Gazdaságuk ettől még nem kerülne padlóra, ám azt már nagyon is megsínylette, hogy az export jelentősen megcsappant.

A minél több hazai áru külföldi értékesítése egyik kulcseleme a svéd gazdaságpolitikának. A felvevőpiacok (mindenekelőtt az euróövezet és az Egyesült Királyság) ideiglenes bezárása ezért jócskán lefékezte az exportot.

Sokan ezért már az uniós átlagot is meghaladó idei gazdasági visszaesést vizionálnak Svédországnak. Nem éppen rózsás kilátás, hiszen Brüsszel úgy számol, hogy a kormányzati óvintézkedések ellenére az EU-t az idén példátlan mértékű recesszió sújtja majd.

A déli tagállamoknak ráadásul soha nem látott zuhanásra kell felkészülniük, de az egész eurózóna is megemlegeti a gazdasági bajokat. Az Európai Bizottság (EB) szerint az euróövezet gazdasága 7,75 százalékos rekordmértékben zsugorodhat ebben az évben. (Igaz, jövőre már 6,25 százalékos növekedés jöhet.). Az egész EU gazdasága 7,5 százalékkal csökkenhet az idén, de 2021-ben már hat százalékkal bővülhet.

Az első három hónapra vonatkozó adatokból még nem derül ki, hogy Svédország mély szakadékba zuhant volna: gazdasága ugyanis alig 0,3 százalékot esett január 1-je és március 31-e között (az előző negyedévhez képest), míg az eurózónában ez az arány (átlagban) már elérte a 3,8 százalékot. Ráadásul az első negyedévben – a 2019-es azonos időszakhoz képest – félszázalékos volt a svéd bruttó hazai össztermék (GDP) növekedése, miközben az EU-ban már 2,6 százalékos recessziót regisztráltak.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a második negyedév már sokkal rosszabb lesz Svédországban. Az év egészéről pedig akár katasztrofális kimutatás is készülhet. A svéd jegybank szerint az idén 7 és 10 százalék között lesz a gazdasági visszaesés az országban, a munkanélküliség pedig tíz százalék körül alakul, a tavalyi 6,8 százalék után.

Az EB nem ennyire borúlátó: 2020-ra „csak” 5,9 százalékos svéd recessziót jelez előre.