2024. április 25., csütörtök

Új szokások, új kérdések...

Hogyan bizonyíthatjuk az átutalást online fizetés esetén?

Országunkban is egyre elterjedtebb az elektronikus fizetési mód. Egyes felmérések szerint a lakosság 70 százaléka mobilalkalmazásokon keresztül fizeti a havi számláit, a tolóablakánál való várakozást pedig a megkérdezetteknek csupán a 30 százaléka választja manapság. Az elmúlt hónapokban ehhez képest is jelentősen növekedett az elektronikus átutalások száma.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendelkezések azokat is rákényszerítették az online fizetésre, akik korábban hagyományos úton térítették meg a közüzemi számláikat. Sokan a rendkívüli állapot befejeztével sem fognak sorba állni, hiszen megtapasztalták a digitalizáció pozitívumait. Online fizetés esetén ugyanis bárhonnan, bármikor tudunk fizetni, és a pénzintézetek által elszámolt illetékek is jóval kedvezőbbek.

Az új szokások azonban új kétségekhez vezetnek. A hatályban levő rendelkezések szerint ugyanis a befizetett számlákat egy évig őrizni kell. Elektronikus fizetés után hogyan bizonyíthatjuk az átutalást, és mit kellene egy évig a „fiókban tartogatni”?

A bank akkor is igazolja az átutalást, ha az elektronikus úton történik – magyarázta a Szerbiai RTV-nek adott nyilatkozatában Denis Perinčić, a Köztársasági Fogyasztóvédők Uniójának elnöke.

– A pénzintézet által küldött PDF formátum azonos azzal a bizonylattal, amit a lakosok a postán vagy a bankok tolóablakainál kézhez kapnak. Az átutalást követően ugyanis a bank köteles igazolást küldeni az ügyfeleknek. Ezt mindenféleképpen meg kell őrizni, de a személyes biztonság érdekében azt javasoljuk, hogy a kapott bizonylatot nyomtatott formában is tartsák meg a lakosok. A befizetésről szóló elismervényeket ugyanis egy évig kötelesek őrizni: akár elektronikus, akár papír formában.

A számlák kifizetését a havonta kapott banki kivonat is igazolja – tette hozzá Perinčić. Kiemelte, hogy az elvégzett utalások utólag is igazolhatók, hisz a pénzintézetek egy év elteltével is őrzik az ügyfeleik számláin történő pénzmozgásokat. Az online fizetés mellett pedig sok más előnye is van az elektronikus és mobilalkalmazások használatának: bármikor ellenőrizhetjük a számlánk egyenlegét, követhetjük az átutalások állapotát, és spórolhatunk is. Emellett környezetvédelmi szempontból is előnyös: megkerüli a papír felesleges használatát.