2024. április 24., szerda

Új szakmákat hozott létre a koronavírus

Minden válság, rendkívüli állapot új szükségleteket teremt, ami új foglalkozások létrejöttéhez is vezet.

Ahogy a korábbi recessziók során is növekedett az egyes állások száma, úgy a koronavírus-járvány is új szakmák sorát eredményezte – közölte Julia Pollak közgazdász. Mint elmondta, a járvány közegészségügyi katasztrófát váltott ki, amely azonban számos új munkahelyet teremtett a járvány megfékezése érdekében. Az egyre népszerűbb új foglalkozások közé tartozik a kapcsolatkeresők, a hőmérsékletmérők, valamint a COVID–19 laboratóriumi technikusok és gondozók.

A kapcsolatkeresőknek az a dolguk, hogy felhívják a vírussal potenciálisan megfertőzött személyeket, akiket tanáccsal látnak el, illetve megszervezik számukra a tesztelést. A munka részmunkaidőben vagy teljes munkaidőben otthonról is elvégezhető. A kapcsolatkeresők óránként akár 25 dollárt is kereshetnek. A COVID–19-technikusok olyan egészségügyi szakértők, akik mintákat fognak venni kórházakban, idősotthonokban, gyárakban, irodákban. Az órabérük elérheti akár a 45 dollárt is. Növekszik a kereslet a fertőzött személyeket gondozók iránt is, ők óránként 25 dollárt is zsebre tehetnek. A repülőtereken, sportstadionokban, éttermekben, iskolákban, cégekben pedig szükség van olyan személyekre, akik az emberek testhőmérsékletét mérik a létesítményekbe való belépés előtt. Az órabérük szintén 25 dollárt tesz ki – írja a bizlife.rs hírportál.

A városok olyan embereket alkalmaznak, akik segítséget nyújthatnak a tisztviselőknek nyomon követni azokat a polgárokat, akik megsértették a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Az órabérük elérheti akár a 30 dollárt is. Néhány előrejelzés szerint a maszkgyártók iránti kereslet szintén növekedni fog. Pollak szerint a vállalatok az alkalmazottaikat hamarosan maszkokkal fogják várni, amelyeken a cég logója lesz látható. A maszkot készítő munkások óránként 18 dollárt kereshetnek. Mivel a tanárok a virtuális osztálytermekhez alkalmazkodnak, az orvosok pedig a képernyőn kénytelenek végezni a vizsgálataikat, egyre jobban növekszik majd az olyan személyek utáni igény is, akik besegíthetnek a videómegbeszélések szervezésébe. Az órabérük akár 35 dollárra is rúghat.