2024. április 19., péntek

Kilenc hónappal a határidő előtt elkészül a kataszter digitalizációja

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A törvény szabta határidő előtt kilenc hónappal elkészült a Köztársasági Geodéziai Intézet  (KGI) digitális adattára, mely betekintést nyújt és lehetővé teszi a friss adatok átvételét az ingatlanok kataszteri tárházából. A hivatásos intézmények közül a bankok voltak az utolsók, melyek két hónap alatt teljesen átálltak a digitális kommunikációra, és ez idő alatt a kataszterektől 728 iratot kértek le digitális formátumban. Az eŠaltert az ügyvédek március óta használhatják, és ezideig 1299 kérvényt nyújtottak be.

A végzések kiállítása 2018. június 8-án kezdődött meg. Azóta az ügyfelek az elektromos dokumentum kinyomtatott változatát kapják kézhez, azonnal a végzés meghozatala után, melyet a KGI honlapjának elektronikus hirdetőtábláján is posztolnak.

Az eŠaltert leggyakrabban a közjegyzők használják, akik 2018. július 1-jétől – a szolgáltatás kezdetétől – a kataszterből több mint 490.000 digitális dokumentumot kértek le. A felhatalmazott geodéziai szervezetek 2019 novemberében kezdték felhasználni a digitális katasztert, és az elmúlt fél év alatt több mint 50.000 kérelmet nyújtottak be.

A rendkívüli állapot megszüntetése után minden egyes kéréssel interneten keresztül lehet időpontot egyeztetni a kataszterrel, így nincs várakozás, a munka zavartalanul folyik.

Borko Drašković, a KGI igazgatója a Tanjugnak elmondta, hogy hamarosan tanfolyamon készítik fel az ingatlanpiacon dolgozó ügynököket a digitális szolgáltatások zavartalan használatára. Esetükben a GeoSrbija digitális platformja játszik nagy szerepet. A GeoSrbija számos adattal szolgál, melyet ingatlanárusításnál felhasználhatnak az érintettek. Csupán néhány lépéssel kideríthetik, hogy az adott ingatlan tehermentes-e, kinek a nevén szerepel, stb., így ellenőrizhető a beruházás kockázata is – mondta többek között Drašković.