2024. április 23., kedd

Helyi ízek és értékek, régi mesterségek

Pacséri–bácsalmási közös értékmentő kezdeményezés

Két évvel ezelőtt kezdődött, és ebben a hónapban ér véget hivatalosan az az Európai Unió Interreg, IPA CBC támogatásán keresztül megvalósított Helyi ízek-, helyi értékek elnevezésű projektum, amit vezető kezdeményezőként a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. valósított meg vajdasági, azon belül pacséri partnerével, a Mezőgazdasági Termelők Egyesületével. A rendezvény egyik záró momentuma volt egy tegnap online megszervezett konferencia. Ezt követően a projektum szerbiai helyszínén, a pacséri Koszovói utca 7-es házszám alatt sajtótájékoztatón ismertették a tapasztalatokat, a jövőbeli terveket.

A Helyi ízek - helyi értékek pacséri–vajdasági csapata (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Helyi ízek - helyi értékek pacséri–vajdasági csapata (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A bácsalmási partnerünk egy évek óta rendkívül sikeresen működő, zöldségfélék és gyümölcsök helyben megtermelt, és feldolgozott termékeit Budapesten is értékesítő, úgynevezett szociális szövetkezetet vezet. Ezt kívánták fejleszteni a közös pályázatunkkal. Mi, Pacséron egy, a kistermelők termékeit, kézműves mesterek munkáit értékesítő bolthálózat felállítását, pontosabban az elképzelés alapjainak a letételét vállaltuk magunkra. Kijelöltünk egy helyszínt, és alkalmassá tettük, renováltuk a célnak megfelelően – tudtuk meg Miklós Józseftől, a helyi Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnökétől, aki elmondta azt is, hogy a magyarországi példa egyelőre a mi vidékünkön nem igazán ismert módszer, de rendkívül sok lehetőséget rejt.

– A kistermelők, ha nem kapnak külső támogatást, ha nem fogják őket össze, hogy közösen, célirányosan tudják értékesíteni a termékeiket, akkor nagy eséllyel elvesznek a mai gazdasági körülmények között. Mi azt a célt tűztük ki, hogy a falubeliek és a környéken lakók, a falubeli turizmust kihasználva tudják értékesíteni a minőséges, nagymamáink receptje alapján, adalékmentesen előállított élelmiszert, így a hústermékek mellett tejterméket, salátaféléket, tojás, házi jellegű sütemények, vagy akár a kézimunkák széles választékát – ismertette Miklós, majd kitért arra is, hogy a napokban érkezik az értékesítéshez elengedhetetlen bútorzat, majd hetek múlva megnyithatják kapuikat a vásárlók előtt. Ez után hosszú távú elképzelésük, hogy a bácsalmási termékeket értékesíthessék Pacséron, illetve a pacséri helyi ízek Bácsalmáson is megvásárolhatók legyenek.

Balassa Endre projektmenedzser ismertette a projektum részleteit.

– A projektum összköltségvetése több mint 234 ezer euró, ebből a vajdasági megvalósítására 76 ezer eurós keret állt rendelkezésre. A ránk eső összeg 85 százalékát biztosította az EU támogatása, a hátralevő felét pedig tartományi pályázati forrásból fedeztük. Az online zárókonferencián közzé tettük a tapasztalatainkat, az elért sikereinket. Meghallgathattuk Bartha Tiborné Gáll Ágnes, a Bácsalmási Önkormányzati Közhasznú Nonprofit Kft. képviselőjének beszámolóját, és Ricz Andrást, a szabadkai Re.Cons tanácsadó ügynökség képviselőjét, illetve Erős Ervint, az újvidéki Hrio tanácsadó szervezet képviselőjét. Magyarországon a szociális szövetkezetek működési struktúrája nem ismeretlen, felénk viszont még idegenkednek tőle. A mi másodlagos célunk az volt, hogy megértessük a környezetünkkel is, hogy ezek az intézmények elsősorban a falusi életközösség, egy jelenleg hanyatlónak indult közeg felélesztését, gazdasági kitörését jelenthetik. Hiszen minőséges élelmiszerre szükség és igény van, amit nagyiparban előállítani nem lehet. Emellett fotópályázat keretében igyekeztünk a régi értékeket megismertetni, a családtagok segítségével feleleveníteni iskolás gyerekekkel. Nagyobb gazdasági rendezvényeken, vásárokon, a helyi sertéskiállításon 120 termelőt interjúvoltunk meg a tapasztalataikról, összegeztük az elhangzottakat – ismertette a projektmenedzser.

A Helyi ízek - helyi értékek projektum csapatától megtudtuk, hogy ez még csak az elképzelések kezdeti fázisa, mindenképpen szeretnének tovább lépni a terveik megvalósításában, ezért figyelik a rájuk vonatkozó pályázatokat, hogy a siker érdekében megkapják a kellő háttértámogatást.