2024. április 23., kedd

Élethosszig tanuló gyöngyszemek

Magyarországi és erdélyi partnerrel valósít meg közös projektumot egy magyarkanizsai óvoda

Az óvodában kezdődő intézményes nevelés a kicsik egyik legfontosabb életszakaszában valósul meg, akkor, amikor szivacsként szívják magukba a tudást.

Erre alapozva a magyarkanizsai óvodákban mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyermekek a lehető legjobb és legkorszerűbb oktatásban részesüljenek, amelyben kiemelt szerep jut a hagyományaik megőrzése és környezetük megóvása fontosságának is. Az anyaországgal és más magyarlakta területekkel is szorosabbra kívánják fűzni az együttműködést, ezzel is emlékeztetve őket múltjuk, a származásuk gyökerére. Az intézmény vezetői egyetlen alkalmat sem hagynak ki, hogy minél szélesebb körben mozogjanak, és minden kínálkozó alkalmat megragadva tágítsák a lehetőségeket annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció tagjai a lehető legjobb nevelésben részesüljenek. Ennek jegyében már lassan egy éve, 2019 szeptemberében kapcsolódtak be abba az Erasmus+ programba, amelynek koordinátor intézménye a Nagykanizsai Központi Óvoda (Magyarország), partnerintézménye pedig a Szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola (Románia).

A Life nevű program egyfajta környezeti mozgóprogram a gyermekek számára. Fő célja a játékos tevékenységekre épülő környezeti programoknak az összeállítása, amelyek központjában a környezettudatos magatartás és gondolkodás kialakítása, a természeti, társadalmi környezet értékeinek tisztelete, védelme, az egészséges életmód és a lelki egészség áll.

– Partnereinkkel karöltve, a gyermekek életkori sajátosságaira építve, érzelmi biztonságot nyújtó keretek között, a szülőkkel szoros partneri kapcsolatban igyekszünk megvalósítani a programokat. A két éven át tartó pályázat egyik részét azok a projekttevékenységek alkotják, amelyeket valamennyi óvodapedagógusunk és gyermekünk részvételével valósítunk meg óvodáinkban. A másik részét pedig mobilitások képezik, olyan képzési, tanulási tevékenységek, amelyeket itt, Magyarkanizsán, valamint a két partnerintézményben fogunk megvalósítani. A program a környezeti nevelés mellett az élethosszig tartó tanulásra és az európai örökség megóvására is koncentrál – hangsúlyozta Veselinov Ibolya, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Gyermekintézmény igazgatónője, hozzátéve, a munka jelenleg is folyik, egyelőre online, a kialakult helyzethez alkalmazkodva, és a szakképzett munkatársaknak köszönhetően zökkenőmentesen.

– A múlt hónap a Föld napja köré volt építve, amelyet kicsit átdolgoztunk annak érdekében, hogy otthon, a szülők segítségével is megvalósítható legyen. A gyermekek szüleikkel, nagyszüleikkel együtt csinosították udvaraikat, veteményeskertet készítettek, virágokat ültettek, gondozták kertjeiket. Különböző vetemények fejlődését kísérték figyelemmel, s erről fotókat és videókat is készítettek, valamint a Föld napja alkalmából földgömböket készítettek, különböző technikával. Májusban a mozgásra kell összpontosítanunk az online oktatáson keresztül, valamint igyekszünk az óvodában is megvalósítani a májusi tervet azokkal a gyermekekkel, akik jelenleg járnak a kis létszámú csoportjainkba. A megváltozott helyzetben is igyekszünk áthidalni a nehézségeket. Kirándulásokat, vízparti sétákat is terveztünk, ezt viszont sajnos most nem tudjuk megvalósítani. Reméljük, minél előbb bepótolhatjuk az elmaradt eseményeket is. Május végén Erdélybe mentünk volna a partnereinkhez, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel ezt sajnos le kellett mondanunk, és később kerítünk rá sort, amint a lehetőségeink engedik – magyarázta az igazgatónő, aki külön köszönetét fejezte ki munkatársainak és a szülőknek is, akik tanúbizonyságát tették rátermettségüknek, tanulni akarásuknak és együttműködési hajlandóságuknak, ezzel is példát mutatva gyermekeik számára, hiszen – mint tudjuk – a legjobb nevelés a példamutatás.