2024. április 25., csütörtök

Szarvas Gábor-emlékszoba

Az adai könyvtárban őszre elkészül az emlékszoba a neves nyelvész és nyelvművelő tiszteletére

Az adai születésű nyelvésznek, a magyar nyelvművelés megteremtőjének, Szarvas Gábornak a tiszteletére emlékszobát alakít ki a Szarvas Gábor Könyvtár az intézmény egyik helyiségében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával – tudtuk meg Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgatótól.

A könyvtárosok megkezdték a Szarvas Gáborhoz köthető anyag feldolgozását (Csincsik Zsolt felvétele)

A könyvtárosok megkezdték a Szarvas Gáborhoz köthető anyag feldolgozását (Csincsik Zsolt felvétele)

A tervek szerint az emlékszobában Szarvas Gábor személyes tárgyai mellett helyet kapnak a hozzá kötődő könyvek és folyóiratok, valamint az idén ötvenéves jubileumát ünneplő Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok dokumentációja, kiadványai és fotódokumentuma is. A könyvtárban már megkezdték az emlékszoba kialakítását.

– A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesületnek mindig volt az épületben egy helyisége, a Szarvas-szoba. Ez a rendezvénysorozat dokumentációjának, kiadványainak tárolására és megőrzésére szolgált. Már régi elképzelés, hogy abból emlékszobát alakítsunk ki. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, mert Ada szülöttjéről van szó, aki jelentős személyisége a településnek. A nyelvművelő napok pedig egy színvonalas és értékes rendezvény, amelyre régóta és sokfelől érkeznek nyelvészek, illetve nyelvművelők – magyarázta Barna Kolozsi Valéria.

– Két oka volt, ami meghatározta, hogy 2020-ban hozzuk létre a Szarvas Gábor-emlékszobát, amiről már sokan álmodoztak, és aminek évtizedek óta szükségét érezték Adán. Az egyik ok az volt, hogy a magyar nyelvész és nyelvművelő személyét közelebb hozzuk a nagyközönséghez, valamint állandó hozzáférést biztosítsunk a nyelvművelő napok dokumentációjához és kiadványaihoz. A másik ok, hogy az idén lesz ötvenéves a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata. A jubileum alkalmából a nyelvművelőktől már hallottam a nagyszabású előkészületekről. Ehhez a könyvtár a Szarvas Gábor-emlékszoba megnyitásával kíván hozzájárulni, miután a könyvtárosaink révén részt veszünk a rendezvénysorozat megszervezésében, helyszínt biztosítunk a vetélkedőknek, az író-olvasó találkozóknak és a szakkiállításnak is – közölte a könyvtár igazgatója.

Adán a nyelvművelő napokra elkészül az emlékszoba (Csincsik Zsolt felvétele)

Adán a nyelvművelő napokra elkészül az emlékszoba (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai könyvtár épületébe az év elején bevezették a központi fűtést, így lehetővé vált az épület minden helyiségének, köztük a leendő Szarvas-emlékszobának a használata a téli hónapokban is. A könyvtárigazgató megjegyezte, hogy ezzel a fűtés kérdése megoldódott, ugyanakkor megközelíthetővé kell tenni az utca felől, a képtáron keresztül az emlékszobát, amit előtte rendbe is kell hozni.

– Ehhez megpályáztuk a Magyar Nemzeti Tanács támogatási lehetőségét, amely a magyar nyelvű területen a rendezvények és a kulturális értékek megőrzését és ápolását szolgálja. Megkaptuk a támogatást, amelyből vitrineket szerzünk be, hogy megfelelően tároljuk a dokumentációs anyagot. Az MNT 80 000 dinárral támogatott bennünket, ha még ennyit hozzátesz az intézmény, akkor őszre biztosan elkészül a Szarvas Gábor-emlékszoba. A járványhelyzet miatt a könyvtár egyelőre nem tud normális körülmények között dolgozni, az adaptációs munkálatokat azonban elvégezhetjük. A kivitelező már felmérte a helyszínt. Nem új szoba kiépítéséről van szó, hanem a meglévőnek az átalakításáról. A beruházás nem lesz költséges és bonyolult. Az emlékszobát a képtárból lehet álajtón keresztül megközelíteni az utcáról. Eddig az udvaron és még két termen keresztül lehetett bejutni a helyiségbe. A képtárban lesz egy álajtó, amit becsukunk, ha kiállítás lesz. Nagy feladat az emlékszobát olyanná tenni, hogy reprezentatív és könnyen hozzáférhető legyen az érdeklődőknek. A dokumentációs anyag rendelkezésünkre áll, megfelelő tárolási módot biztosítunk a vitrinekben. Az emlékszoba októberre, a nyelvművelő napokra elkészül, de lehet, hogy már szeptemberben meglesz. A jelenlegi korlátozott munkakörülmények megfelelnek a könyvtárosoknak is, hogy a dokumentációs anyagot előkészítsék, áttanulmányozzák és szelektálják. Nagy munka lesz, mert több évtized anyagát kell átvizsgálni – közölte Barna Kolozsi Valéria.