2024. március 29., péntek

Szerbia nyitott, de…

… a montenegrói légitársaság gépei nem szállhatnak le Belgrádban – Nem csillapodnak az ellentétek Belgrád és Podgorica között

Szerbia a nyitottságnak és nem a bezártságnak és a határok lezárásának a híve – jelentette ki ma Smederevska Palankán, a KyungshinCable épülő autóalkatrész-gyár alapkőletételén Aleksandar Vučić köztársasági elnök, aki a beruházás kapcsán azt mondta, a dél-koreai vállalat választása egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy Szerbia a beruházások biztos célpontja. Hétszáz munkahely nyílik majd az üzemben, Szerbia ötvenszázalékos támogatást ad a beruházások végrehajtásához és a munkahelyek teremtéséhez.

Újságírói kérdésre válaszolva foglalkozott az elnök a montenegrói kérdéssel. Mint ismeretes, Podgorica úgy döntött, hogy nem nyitja meg június 1-jén a határait Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság polgárai előtt, s ezt a koronavírus-fertőzések számával magyarázta. Belgrád egyértelmű politikai döntésként könyvelte el a lépést, válaszként a Montenegróban kialakult ellentétre a szerb ortodox egyház és az államvezetőség között. Vučić kifejtette, ő maga büszke arra, hogy Montenegróból egyetemi hallgatók százai jöhetnek, hogy ennyien választják Szerbiát. Sokan közülük itt is maradnak majd és családot is alapítanak, ami kiváló dolog. Az államfő azt mondta, szerbek, montenegróiak, albánok, bosnyákok is érkeznek ebből a szomszédos országból, s bírálta az újságírói kérdést, mely úgy szólt: hogy lehet, hogy számukra biztonságos ez az ország, ahol ingyenes képzést kapnak. Mint mondta, kiváló, hogy ennyien jönnek az országba továbbtanulni.

– Semmi kétség sem fér hozzá, hogy egyszerű politikai döntésről van szó Montenegró részéről. Mi dicsekedhetünk azzal, hogy rengeteg tesztet végzünk el, így felkutatunk sokkal több fertőzöttet. Montenegró szerint az a jobb megoldás, ha valaki egyáltalán nem is tesztel senkit, így nincs megbetegedettekről szóló adat sem. Változni fog ez a magatartás, mert ezt kívánják meg az ország érdekei a későbbiekben. Minket nem fognak ebbe a mocsárba magukkal rántani. Mi továbbra is nyitva tartjuk a határainkat Montenegró előtt. Nem akarunk rosszat sem az ott élő szerbségnek, mely a lakosság harminc százalékát teszi ki, de a többieknek sem. A nyitottság politikáját kívánjuk folytatni, nem a lezárt határokét – magyarázta Vučić.

VUČIĆ NEM AKAR IDŐUTAZÁST

Az államfő szerint senki sem akarhatja Szerbiában azt, hogy visszatérjünk a múltba, abba az időszakba, amikor nem kívántak az emberek ebbe az országba jönni. A bezártság nem megoldás, értékelte, alig várta az állam, hogy feloldhassa a koronavírus miatt bevezetett határzárat. A gazdaságnak fejlődnie kell, ezért hasznosak az állandó egyeztetések Magyarországgal, Észak-Macedóniával vagy a „balkáni négyek” országai, Görögország, Bulgária, Románia és Szerbia között. Megítélése szerint Montenegró most voltaképpen saját magát hozza nehéz helyzetbe, meglehet, hogy hetek, hónapok bevételét veszíti el a turistaidény kezdetekor. Azt mondta, soha nem folyamodott volna hasonló döntéshez, ha a podgoricai illetékesek helyében lett volna.

MI LESZ AZ EGYETEMISTÁKKAL?

Miközben a hazai tisztségviselők arról beszéltek a napokban, hogy Szerbia nem fontolgat válaszlépéseket Montenegró ellen a határzár miatt, ma ezzel az elvvel ellentétes döntést hozott a Montenegro Airlines légi közlekedési vállalat beszámolója szerint a szerbiai civil repülési igazgatóság: megtiltotta a montenegrói vállalatnak, hogy gépei landoljanak a belgrádi Nikola Tesla Repülőtéren. A Montenegro Airlines szerint ez indokolatlan lépés volt, mert Montenegró nem tiltotta meg az Air Serbia gépeinek azt, hogy Podgoricára repüljenek – igaz, a határzár miatt azon szerbiai állampolgárok nem tartózkodhatnak.

A hazai repülési igazgatóság azzal indokolta meg a döntését, hogy szerbiai polgárok nem juthatnak be a szomszédos államba, ezért nincs értelme a Montenegro Airlines közlekedésének. A döntés rosszul érinti az említett légitársaságot, mert további gépeket indított volna a montenegrói egyetemi hallgatók Belgrádba szállítása érdekében a következő napokban.

AZ ELLENINTÉZKEDÉSEK CSAK KÁRT OKOZHATNAK

Rasim Ljaljić szerbiai idegenforgalmi és kereskedelmi miniszter annak a reményének adott hangot, hogy ideiglenes a podgoricai hatalom döntése, és a szerbiai polgárok belátható időn belül, akár már júniusban szabadon utazhatnak Montenegróba. Ljaljić arra figyelmeztetett, hogy az ellenintézkedések sora csak kárt okozhat a két országnak.

A miniszter szerint enyhíteni kell a feszültséget, és vissza kell térni a közös gazdasági érdekek síkjára.

– Szerbiának a kiegyensúlyozott kapcsolatokra kell törekednie Montenegróval, már csak azért is, mert évi 750 millió euró értékben exportálunk ebbe az országba – mondta többek között Ljaljić.

Ugyanakkor Ivica Dačić, a szerb diplomácia vezetője kijelentette, hogy a montenegrói légi társaságot érintő korlátozásoknak semmi közük a politikához. A külügyminiszter kifejtette, hogy reciprocitásnak az számítana, ha Szerbia is megtiltaná a montenegrói állampolgárok beutazását országunkba. Hangsúlyozta, hogy Belgrád számára a legfontosabb a szomszédos országban élő szerb közösség jogainak a biztosítása. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a két testvéri nép együttműködik, vagy ellenségeskedik egymással.