2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Azért dolgozunk, hogy itthon érezzük magunkat

Bemutatkozik Ifjú László, a VMSZ szenttamási jelöltje

A VMSZ szenttamási helyi szervezete 10 személy nevét tartalmazó listát adott át az önkormányzati választásokra.

A listavezető Ifjú László. László Szenttamáson született 1958-ban. Az általános iskolát és gimnáziumot is itt, szülőhelyén végezte el. Oklevelet a szabadkai Közgazdasági Karon szerzett. Több évig dolgozott közgazdászként, de 2000 óta magánvállalkozó. A Medurich & Company vállalat tulajdonosa, és a mezőgazdasági termelés megszervezésével is foglalkozik. Nős, két gyermek apja, március óta már nagyapa is. A Vajdasági Magyar Szövetség tagja 2002 óta, elnökségi tagja 16 éve.

– A Vajdasági Magyar Szövetség kiállt ígérete mellett, hogy gyermekeink  itthon, magyarul tanuljanak, itt járjanak ösztöndíjjal egyetemekre és főiskolára, az egyetemi éveiket az Európa Kollégiumban töltsék, európai színvonalú komfortban. Igyekeztünk lassítani az asszimilációt, serkenteni a magyarként való megmaradást. Ezt óvodáink, iskoláink, hagyományőrző egyesületeink megőrzésével és támogatásával próbáltuk megvalósítani. Kiálltunk azért, hogy minél több gyermek iratkozzon be magyar tannyelvű óvodába és iskolába. A magyar iskolapedagógus, pszichológus mellett magyarul beszélő logopédust alkalmaztattunk. Visszaállítottuk Beglukon a kétnyelvű óvodai csoportot, ezzel magyar óvónőnek biztosítottunk munkahelyet. Segítettük a magyar kultúrcsoportok működését, támogattuk rendezvényeiket. Mivel községünkben a magyar nyelv is hivatalos nyelv, több kétnyelvű táblát állíttatunk. Kiálltunk azért, hogy községünkben továbbra is működjön a magyar tájékoztatás – mondta a listavezető.

Kiemelte, hogy a VMSZ által kiharcolt gazdaságfejlesztési program Szenttamáson több mint 150 sikeres pályázatot eredményezett. Mindezek mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat támogattak, 15 fiatal házaspár pedig házat vásárolhatott.

– Szenttamás mezőváros, ezért a gazdákat új földterület és mezőgép vásárlásában támogattuk. A katolikus templom homlokzatát felújíttattuk, a szobrait rekonstruáltattuk, a hittantermet korszerűsítettük. Templombúcsú esti kulturális-zenés programjait megszerveztük. Nagy adventi koszorút készítettünk kísérőprogramokkal. Fűnyírókat adományoztunk. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyílászáróit cseréltettük. A tuki Barbie óvoda épületén a nyílászárókat lecseréltük, fűtését korszerűsítettük, és új játszótérrel bővítettük a létesítményt – sorolta.

Hangsúlyozta, hogy Szenttamáson a VMSZ listája az egyetlen magyar lista, amely képes tenni a szenttamási magyarok érdekében.

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy mások intézzék fejünk fölött az itteni dolgokat. Kell hogy legyen a községi képviselő-testületben magyar érdekekért kiálló párt. A szerb pártokban megjelenő magyar nevek annak a pártnak az érdekét szolgálják, és nem pedig a magyar emberekét. Nekünk fontos a közösség, fontosak a közös értékeink. Szórványban élünk, ezért kiemelten támogatjuk az egyházat, a civil és művelődési egyesületeinket! Támogatjuk a családokat, a gyerekeket, hisz ők a jövőnk zálogai. Nekünk fontos Szenttamás község történelmi öröksége, ezért kezdeményeztük, hogy az ártatlan áldozataink méltó emlékhelyet kapjanak! Azért dolgozunk, hogy itthon érezzük magunkat! A következő időszakban kezdeményezzük Szenttamást többi környékbeli helységgel összekötő utak teljes felújítását. Tovább tervezünk és dolgozunk Szenttamás fejlődéséért az ittmaradt magyar közösségért, mert nekünk a községünk minden tagja fontos! Mi ismerjük Szenttamás hagyományos értékeit! Mi tudjuk biztosítani a magyarságunk megmaradását! Együtt vagyunk erősek!