2024. április 23., kedd

Amber-riasztást Szerbiában is

Az eltűnt gyerekek világnapján a Tijana Jurić Alapítvány és az igazságügyi tárca is sürgette a térségünkben még újnak számító rendszert

Szerbiában évente 1300–1500 gyermek tűnik el – számolt be az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából a hazai adatokról a Tijana Jurić Alapítvány, mely továbbra is kiáll az Amber vészhelyzeti riasztások rendszerének bevezetése mellett. A rendszert az Egyesült Államokban alkalmazzák sikeresen 1996 óta. Amber Hagermanról nevezték el, aki egy kilencéves elrabolt, majd meggyilkolt kislány volt Arlingtonban, Texas államban. A rendszer a teljes nyilvánosságot figyelmezteti gyerekeket érő veszélyhelyzet esetén.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A Tijana Jurić Alapítvány arra emlékeztetett, hogy bár a gyerekek eltűnését a leggyakrabban a gyerekrablásokkal azonosítják, olyan esetek is akadnak bőven, amikor a kicsik saját megfontolásukból szöknek el hazulról, esetleg valamelyik szociális intézményből. Még az is megtörténik, hogy az egyik szülő rabolja el a gyerekét. Az Amber-riasztás lényege éppen abban van, hogy ilyen történések észlelésekor a teljes közösséghez eljuthatna az információ, így sokkal könnyebb lenne szemtanúkat találni, azonosítani az elkövetőt, megtalálni a bajba jutottakat. Azokban az országokban, amelyekben az Egyesült Államokat követően bevezették a riasztást, kilencven százalékossá vált a sikeresen lezárt esetek aránya. Az említett alapítvány közleményében arra is emlékeztette a nyilvánosságot, hogy a Tijana törvényének nevezett, az alapítvány által előterjesztett, majd a parlamentben elfogadott jogszabálynak köszönhetően most már nem vár a rendőrség 24 órát a eltűnés pillanatától a felkutatás elindításáig, hanem azonnal lép a bejelentés után. Hozzátették, hogy időközben elkészült az eltűntek szerbiai jegyzéke is, továbbá a 0800/200-880-as, ingyenesen hívható telefonszámot is működtetnek az eltűnések bejelentésére.

Az igazságügyi minisztérium már létrehozott egy munkacsoportot, melynek az Amber-riasztás szerbiai bevezetésének a megvalósítása a feladata – közölte a világnap alkalmából a tárca, hozzátéve, hogy ezzel a feladattal a Tijana Jurić Alapítvány javaslatára kezdtek el foglalkozni, s a rendszer valóban fejlesztené a jelenlegi, eltűnt gyerekek felkutatására szolgáló rendszert. Az állam eltökélt abban a szándékában, hogy újabb lépéseket tegyen a biztonság fokozása érdekében – állapította meg az igazságügyi tárca. Közleményében elvárásának adott hangot, hogy az említett munkacsoport eddigi tevékenységének eredményeit rövid időn belül megismerheti a közvélemény. A gyerekek képezik a társadalom legsebezhetőbb, legérzékenyebb rétegét, a biztonságuk érdekében ezért mindig mindent meg kell tenni – olvasható a közleményben. Ezt a tényt ismeri fel az az új nemzeti stratégiai terv is, mely a bűncselekmények áldozatainak és szemtanúinak biztonságát kívánja garantálni a 2019 és 2025 közötti időszakban, s melyhez egy cselekvési tervet is csatolnak. A gyerekeket ért bűncselekmények kapcsán kifejtették, az állam 2019. október 1-je óta ingyenes jogi segítséget is szavatol. Nincs szükség további iratokra, bármilyen eljárás legyen folyamatban, amely érinti a gyerekeket, számukra teljesen ingyenes az állami jogi segítség – áll a minisztériumi beszámolóban.