2024. április 19., péntek

Lassan épülő gyorsforgalmi út

Három évre van szükség a Fruška gora-i korridor megépítéséhez

Az ígéretek ellenére még mindig nem kezdődtek meg a Fruška gorán átívelő, Újvidék–Ruma távot összekötő autóút munkálatai. A kínai partnercégnek az építkezés elkezdéséhez szükséges kereskedelmi szerződéseket még tavasszal alá kellett volna írni, de erre nem került sor. A szakértők szerint a munkálatok abban az esetben is eltartanának három évig, ha már holnap megkezdődnének – olvasható a Demostat kutatóportál oldalán.

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter tavaly április végén írta alá a gyorsforgalmi útszakasz építését nyomatékosító memorandumot Lu Shannal, a China Road and Bridge Corporation (CRBC) építkezési társaság egyik kulcsfigurájával. A memorandum hat hónapot irányozott elő a CRBC társaság számára a felkészüléshez a kereskedelmi szerződés megkötéséig. A megszabott határidőt már októberben túllépték, a kereskedelmi szerződés pedig még mindig nincs aláírva – értesít a Demostat portál, amelynek a Közlekedési, Építésügyi és Infrastrukturális Minisztérium is megerősítette ezt a tényt.

Az illetékesek szerint több probléma is felmerül a projekt kapcsán, jelenleg a technikai dokumentációt pontosítják a szakemberek, az építkezés anyagi támogatása viszont még mindig nincs tisztázva a kívánt mértékben. Annyi már bizonyos, a tartomány legnagyobb hegységén keresztül vezető gyorsforgalmi út költsége 600 millió euró.

Goran Rodić, a Szerbiai Építőipari Kamara alelnöke szerint mivel a tervek még mindig nem készültek el a kívánt mértékben, azt is alaptalan elvárnunk, hogy a munkálatok hamarosan elkezdődjenek.

– Az építkezés megkezdéséhez először is az előkészületi munkálatok elvégzéséhez szükséges terveket kell elkészíteni, ez azonban időigényes és nem szabad elkapkodni, akár egy évig is eltarthat. Ezután következik a földkisajátítás folyamata, majd a munkálatok megkezdése. A felsoroltak megvalósításához legalább három év szükséges – jelentett ki az építőipari kamara elnöke.

Sok gazdasági szakértő állítása szerint a Fruška gora-i korridor megépítése teljesen téves úton halad. Ezt a csoportot erősíti Milan Kovačević gazdasági analitikus is, aki szerint a projektum a lehető legköltségesebb módon készül, a szerb oldal részéről pedig nem is a legkedvezőbbek a feltételek.

– Amikor ilyen mértékű beruházásról van szó, ajánlatos már előre tudni, kik esélyesek a munkára, mennyiért végzik el a különböző feladatokat, és miből lesz kifizetve. A költségkímélő megoldás az építkezés szakaszokra bontása, a folyamatos munka, ez pedig nem valósulhat meg, mert az ország kizárólag egy kínai cégre hagyatkozik, jobban mondva, inkább kiszolgáltatja magát. Ha ez az egy cég áll, akkor minden áll – mondta el Kovačević a Demostatnak.

A tervek szerint a Fruška gora-i korridoron lenne Szerbia leghosszabb közlekedési alagútja a maga csaknem 4 kilométeres hosszával. Kiépítése jelentősen kímélné a hegy környezetét, hozzájárulna az utazási idő rövidüléséhez, az út is biztonságosabb lenne a közlekedés számára.

Az építkezés körüli huzavona már jó ideje tart. Az illetékesek már 2015 során is elakadtak, ekkor a bürokratikus tétlenségre hivatkoztak a késedelem miatt, aztán 2017 elejére ígérték a munkálatok megkezdését. Ez ugyancsak nem valósult meg, és újabb tárgyalásokat követően egy 2018-ban kezdődő építkezést jelentettek be, miután a tavaly októberben megkezdett építkezésből sem lett semmi.