2024. április 20., szombat

Adós, fizess!

Június végén folytatják a hitelek megfizettetését a bankok

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, április 1-jétől alkalmazott moratórium hivatalosan július 1-jén ér véget, így júniusban még nem fizettetik meg a bankok a három hónapos halasztást igénylők törlesztőrészleteit. A lakosok és a gazdaság támogatására meghozott 90 napos hitelhalasztási intézkedés azonban nem mindenki számára fejeződik be ugyanazon a napon, így egyeseknél június végén felmerülhet a megfizettetés lehetősége – figyelmeztet a Szerbiai Nemzeti Bank.

Az illetékesek magyarázata szerint az eltérésekre azért kerül sor, mert a szerb kormány rendeletét követően a pénzintézeteknek három napjuk volt arra, hogy internetes oldalaikon megjelentessék a halasztásra vonatkozó hivatalos ajánlatukat. Ezt legkésőbb március 21-éig tehették meg, a lakosoknak pedig további tíz napjuk volt arra, hogy mérlegeljék az elutasítás lehetőségét. Amennyiben ezt nem tették meg, a hitelhalasztásra vonatkozó halasztást automatikusan elfogadta a bank, és az ajánlattétel napjától számított tizedik napon vált jogilag hatályossá. A bankok ajánlattételének napja tehát befolyásolhatja a törlesztés további dinamikáját. Az, hogy pontosan mikortól folytatják a hitelek és törlesztőrészletek megfizettetését, pénzintézetenként változó azért is, mert az ügyfelek érdekeit figyelembe véve egyes bankok lehetővé tették a moratórium kérelmezését a nemzeti bank által meghatározott határidő előtt is – írja a Večernje novosti.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett moratóriumot egyébként a jogi személyek 93 százaléka elfogadta, és a fizikai személyek 94 százaléka is azon a véleményen volt, hogy a bizonytalan helyzetben kihasználja a hiteltörlesztés háromhavi szüneteltetését. Mint erről már korábban is beszámoltunk, a Szerbiai Nemzeti Bank Végrehajtó Bizottságának döntése értelmében a rendkívüli állapot idején a bankok vagy a lízingbe adók nem számolhattak el kamatot a nem törlesztett részletekre, és végrehajtási, illetve kényszermegfizettetési eljárást sem indíthattak.

Nem kell azonban meglepődni azon, ha valamennyivel növekszik a moratórium után a hitel törlesztőrészlete: a jegybank márciusi határozata szerint ugyanis bár késedelmi kamatot nem számolnak fel a halasztás idejére, a szerződésbe foglalt kamatlábat azonban továbbra is vonatkoztatták a havi részletek tőkéjére. Így a három hónapos halasztás ideje alatt összeadódtak az ez alatt az idő alatt kifizetésre nem kerülő, ám a szerződés által felszámolható kamatok: ezt az összeget pedig szétosztják a fennmaradt havi részletek között.