2024. április 25., csütörtök

Nyolcmilliárdos segélycsomag a francia autóiparnak

Történelmi, több mint 8 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be Emmanuel Macron francia államfő a válsággal sújtott francia autóipar megsegítésére. A Valeo autóipari beszállító észak-franciországi Étaples gyárában tett látogatása során Macron bejelentette, hogy az állam kész több mint 8 milliárd eurós mentőövet biztosítani az autóipari ágazat talpra állítására.

– Az a cél, hogy Franciaország legyen az első európai ország, amely tiszta és energiahatékony járművet gyárt, így öt éven keresztül képesek lennénk több mint egymillió elektromos vagy hibrid autót legyártani – közölte az államfő.

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy 7000 eurós környezetvédelmi bónusz jár annak, aki elektromos járművet vásárol, a cégek 5000 eurós kedvezményt kapnak elektromos autók vásárlása esetén, a hibrid gépkocsikra pedig 2000 eurót ad a kormány.

– Ezzel a munkahelyek megőrzése a célunk az autóipari ágazatban, amely történelme során a legnagyobb válsággal küzd. Fontos, hogy az autóipar függetlenné válhasson – emelte ki az államfő. Hozzátette, hogy a Németország és Franciaország által múlt héten javasolt 500 millió eurós európai uniós segély célja a legsúlyosabban érintett ágazatoknak a megsegítése, köztük az autóiparé is.

A francia államfő garanciát kért a Renault autógyártótól a munkahelyek megtartására két észak-franciországi gyárukban, és elmondta, hogy a hitel, amit az állam ígért a Renault-nak nem lesz jóváhagyva a tárgyalások előtt, amely hétfőn kezdődik.