2024. április 23., kedd

Ljaljić: Az ellenintézkedések csak kárt okozhatnak

Rasim Ljaljić szerbiai idegenforgalmi és kereskedelmi miniszter ma annak a reményének adott hangot, hogy ideiglenes a podgoricai hatalom döntése és a szerbiai polgárok belátható időn belül, akár már júniusban szabadon utazhatnak Montenegróba. Ljaljić arra figyelmeztetett, hogy az ellenintézkedések sora csak kárt okozhat a két országnak.

A miniszter szerint enyhíteni kell a feszültséget és vissza kell térni a közös gazdasági érdekek síkjára.

– Szerbiának a kiegyensúlyozott kapcsolatokra kell törekednie Montenegróval, már csak azért is mert évi 750 millió euró értékben exportálunk ebbe az országba – mondta többek között Ljaljić.

Ugyanakkor Ivica Dačić, a szerb diplomácia vezetője kijelentette, hogy a montenegrói légi társaságot érintő korlátozásoknak semmi közük a politikához . A külügyminiszter kifejtette, hogy reciprocitásnak az számítana, ha Szerbia is megtiltaná a montenegrói állampolgárok beutazását országunkba. Hangsúlyozta, hogy Belgrád számára a legfontosabb a szomszédos országban élő szerb közösség jogainak a biztosítása. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a két testvéri nép együttműködik, vagy ellenségeskedik egymással.