2024. március 28., csütörtök

A művelődési élet is újraindulhat

Szigorú előírások betartása mellett kezdődhetnek meg a próbák

A Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium ajánlása alapján a kulturális és művelődési élet is újraindulhat, természetesen a vonatkozó előírások betartásával, amelyek elsősorban a folyamatos fertőtlenítésre, a termek szellőztetésére, a szociális távolság betartására és a szájmaszkok viselésére vonatkoznak – tudtuk meg Perpauer Attilától, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagjától, aki elmondta, a minisztériumi ajánlás alapján meg lehet kezdeni a próbákat azokban az intézményekben, amelyekben a köztársaság, a tartomány vagy a helyi önkormányzat az alapító.

Perpauer Attila (Máriás Endre felvétele)

Perpauer Attila (Máriás Endre felvétele)

– Újra elindulhatnak a néptáncpróbák, valamint megkezdődhet a különféle művelődési programokra való felkészülés is. A szereplőknek, a fellépőknek, az előadóknak, a próbavezetőknek és a felhatalmazott személyeknek is be kell tartaniuk az előírásokat. A próbák, gyakorlatok esetében szerencsés, ha a résztvevők nem egy időpontban érkeznek, illetve nem használják az öltözőket. Az öltőzőket és a tusolókat csak abban az esetben használhatják, ha minden egyes alkalom után fertőtlenítik. A próbákat, ha lehetséges, a szabadban kell megtartani, és a résztvevőknek legalább három méter távolságot kell tartaniuk. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az ajánlás szerint szerencsés, ha ugyanazok a párok mindig együtt próbálnak. A résztvevőknek saját higiéniai felszerelésüket (törölköző, szappan és egyéb), valamint saját vizes vagy üdítős flakonjukat kell használniuk, nem ajánlott megosztani mással. Ugyanez érvényes az élelmiszerre is, amennyiben a próbák alkalmával elkerülhetetlen az élelem fogyasztása. Próbán kívül a résztvevőknek be kell tartaniuk a szociális távolságot és az egyéb egészségügyi előírásokat is – hangsúlyozta Perpauer Attila, aki elmondta, a minisztérium külön foglalkozik a próbák szervezőivel, az intézmények vezetőivel és azok kötelezettségeivel is.

– Külön dokumentációt kell vezetniük a próbákról, amelynek tartalmaznia kell a próbavezető, a résztvevők, a koreográfus, a technikai személyzet és más, kisegítő személyzet jelenlétéről, az időtartamról és a helyszínről szóló adatokat. A próbák megkezdése előtt tájékozódni kell a résztvevők egészségügyi állapota felől (láz, köhögés, nehézlégzés stb.), amennyiben pedig a próba alatt jelentkeznek a tünetek, a próbát meg kell szakítani és orvosi ellátást kell kérni. A szervezőknek biztosítaniuk kell egy külön szemetest, amelybe a próbák során összegyűlő hulladékot helyezik, amit azután műanyag zsákba kell tenniük és kommunális hulladékként kezelniük. Ahol a próbák zajlanak, ott ki kell helyezni a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközöket, és a próbák után fertőtleníteni kell a használt eszközöket is. Amennyiben több csoport is használja ugyanazt a termet, akkor a két próba között legalább 15 percnek el kell telnie. Ha lehetséges, külön hangsúlyt kell fektetni a természetes szellőztetésre, a klímák működtetését nem ajánlják – magyarázta Perpauer Attila, hozzátéve, rövidesen a civil szervezetek is elkezdhetik a munkát, természetesen a fent említett előírások betartásával, a rendezvények megtartása azonban továbbra sem engedélyezett.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a napokban eljuttatta a művelődési egyesületeknek az ajánlást, amely tartalmazza a civil, a kulturális és a művelődési élet újraindításának feltételeit. Arra kérjük a szervezetek vezetőit és az egyesületek tagjait, hogy saját biztonságuk szavatolása érdekében tartsák be a minisztérium által megfogalmazott egészségügyi előírásokat! – tette hozzá a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja.