2024. április 25., csütörtök

A sport irányítja az életem!

Balázs Róbert 2013-ban jött Újvidékre azzal a céllal, hogy megkezdje tanulmányait az Újvidéki Egyetemen. 2014 óta aktív a Testnevelési Karon, ahol ma már végzős hallgató. A Magyarkanizsáról származó fiatal életének középpontjában a sport áll. Elmesélte, hogyan lépett be a sport világába, mivel ösztönözni szeretne másokat is arra, hogy kövessék példáját.

– Általános iskolában körülbelül négy-öt évig dzsúdóztam és atlétikával is foglalkoztam. Hatodikos voltam, amikor elkezdtem kajakozni, így elhagytam az előbb említett két sportágat, hiszen nem volt mindenre időm. Idővel versenyszerűen kajakoztam. Sportszeretetemhez természetesen nagyban hozzájárult az is, hogy az abban időben anyukám edző volt a kanizsai kajak klubban. Tizenhárom évig versenyeztem. Mindeközben nagy szerepet játszott életemben az edzőtermi edzés, mert nemcsak a vízen edzettünk, hanem a szárazon is, és azt máshol nem lehet, csak az edzőteremben.

– Ezek szerint otthonosan mozogsz az edzőteremben.

– Nagyon szerettem mindig az erőnléti edzéseket, a súlyzózást. Az elején nem fordítottunk nagy hangsúlyt erre, mivel a fiatal szervezetben a nagy súlyok kárt tehetnek, tehát az edzőterem iránti szeretetem később alakult ki. Két éve hagytam abba végleg a kajakozást, azóta csak nyaranta evezek. Az egyetem és a terveim is megkövetelik azt, hogy edzésben legyek. A sokéves rutin nem enged szabadulni ebből az ördögi körből, nem is tudnám abbahagyni az edzést.

– Hány alkalommal edzel?

– Heti öt vagy hat alkalommal is edzek egy héten. Általában két és fél órát nyújtok, ez attól függ, hogy melyik izomcsoportot fejlesztem. Követek egy edzési programot is, amely év közben időszakonként váltakozik. A célom nem a versenyzés, hanem hogy formában maradjak. Van egy edzőpartnerem, akivel együtt hajtjuk végre a gyakorlatsort. A tervet előtte megbeszéljük és tartjuk magunkat hozzá, attól függően, hogy hány hétre szabtuk meg az edzéstervet. A sportban aranyközépút nincs, mert mindig változnak a feltételek legyen szó bármelyik sportról. Attól függően, hogy milyen erőbevetést követel meg egy adott sportág, mindig van rá specifikus edzési módszer – magyarázta Balázs Róbert.

A fiatal abszolvens elárulta azt is, hogy a sport az, ami irányítja az életét, sokszor előtérbe helyezi az edzést, így minden más ezután jön.