2024. március 28., csütörtök

Emberkereskedelemről fiataloknak

A Vöröskereszt újvidéki szervezete az idén is megszervezi az emberkereskedelem veszélyeiről szóló előadássorozatát.

Nemanja Kovačević, a Vöröskereszt újvidéki szervezete keretében működő Emberkereskedelem megelőzéséért program a koordinátora elmondta, nagy figyelmet szentelnek az emberkereskedelem körüli gondok megoldására.

– Olyan programot fejlesztettünk ki, amelynek célja a fiatalok oktatása és a tájékoztatás. A Vöröskereszt újvidéki szervezete önkéntesei az általános iskoláktól a középiskolákon át az egyetemekig az elmúlt években előadássorozatokat tartottak az emberkereskedelem témájára. Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki tisztában legyen a szomorú valósággal: az emberkereskedelem nem „valahol máshol” történik, hanem bizony az országunk is érintett ebben a globális bűntevékenységben. A tájékoztató előadásokon a fiatalok megtudhatják, hogy mire kell odafigyelniük, melyek azok a figyelmeztető vészjelek, amelyeket nem szabad szem elől téveszteni, hogyan előzhetik meg a bajt. Az előadássorozatok keretében műhelymunkákat tartunk, amelyeken az oktatók felhívják a fiatalok figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek esetleg tragédiához vezethetnek. Az élet minden területén veszélyek leselkednek ránk, főként a fiatalokra, ide tartozik például az internet, a külföldre utazás stb. Sajnos az emberkereskedelem még mindig tabu témának minősül társadalmunkban, nagyon keveset beszélünk róla nyilvánosan, és nagyon sok előítélet él a témával kapcsolatban – mondta Kovačević.

A rendkívüli állapot bevezetése előtt a Vöröskereszt 40 műhelymunkát már megtartott a Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolában, és több mint 130-at szerveztek városszerte, amelyen csaknem 4000 diák vett részt.

A motivációs műhelymunkákat úgy szervezték meg, hogy minden korosztálynak megfeleljen, a fiataloknak természetesen játékosabb, egyszerűbb módon adják elő a témát, az idősebbek számára viszont komolyabb megközelítést alkalmaznak – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. Az általános iskolások esetében animált karakterekkel próbálják megközelíteni az érzékeny témát, így a gyerekek saját képzelőerejüket is latba véve könnyen megtudhatják, milyen veszélyek leselkednek rájuk a valós életben. A középiskolások esetében az interaktivitásra helyezik a hangsúlyt, sok videoklipet használnak, amelyeknek köszönhetően megpróbálják minél élethűbben bemutatni azokat a veszélyhelyzeteket, amelyeket az emberkereskedelem bűnhálózata okoz.

Az emberkereskedelem, elsősorban a nő- és a gyermekkereskedelem az 1990-es évek óta az egyik legaggasztóbb jelenség a világban, a világ harmadik legnagyobb és leggyorsabb ütemben növekvő bűnözői iparága.