2024. március 28., csütörtök

Műszaki megoldások a hulladékfeldolgozásban

Együttműködési megállapodást írt alá a Regionális Hulladéktároló és a Műszaki Szakfőiskola

A hulladékfeldolgozás egy folyamatosan fejlődő ágazat, ahol újabbnál újabb technológiák honosodnak meg, lehetőséget teremtve arra, hogy a hulladék minél nagyobb hányadát újra tudjuk hasznosítani valamilyen formában. A környezetvédelem felé irányuló figyelem megnövekedésével a hulladékfeldolgozásra, illetve hulladékkezelésre is nagyobb figyelmet fordítanak. Szabadkán és környékén a Regionális Hulladéktárolóval indult útjára a tudatos hulladékgazdálkodás. A vállalat kedden együttműködési megállapodást kötött a Műszaki Szakfőiskolával, ami alapján a jövőben akár közös projektumokra is számíthatunk.

Az együttműködési megállapodást Góli Csilla, a Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatója, valamint Fürstner Igor, a Műszaki Szakfőiskola igazgatója látta el kézjegyével. A médiának nyilatkozva az intézmények vezetői pozitívan értékelték a megállapodást, bízva abban, hogy egy gyümölcsöző kapcsolat veszi kezdetét.

Góli Csilla elmondta, hogy az eddigiek során számos civil szervezettel kötöttek együttműködést, és a most létrejött kapcsolat pozitívan hathat ki a Regionális Hulladéktároló Kft. működésére.

Fürstner Igor és Góli Csilla (Fotó: Gergely Árpád)

Fürstner Igor és Góli Csilla (Fotó: Gergely Árpád)

– Több szinten látunk együttműködési lehetőséget a Műszaki Szakfőiskolával. Szerbiában pillanatnyilag a Regionális Hulladéktároló a legmodernebb hulladékgazdálkodási rendszer, de még messze vagyunk attól, hogy korszerű technológiákat is be tudnánk vezetni. Remélem, hogy a főiskola professzorainak szaktudásával fel tudjuk mérni, hogy mik azok a technológiák, amiknek a segítségével a hulladékot mint erőforrást tudjuk majd a jövőben felhasználni. Ez egy természetes kapcsolat, hiszen a hulladékgazdálkodás hihetetlen fejlődésben van, és valószínű, hogy a főiskola hallgatóinak is egy kiaknázatlan területet jelent. Emellett számos olyan pályázat van, amin egy kommunális közvállalat nem tud önállóan pályázni, viszont egy oktatási intézmény igen. Remélem, hogy a jövőben együtt fejleszteni tudjuk a hulladékgazdálkodási rendszerünket. Az eddigiek során több területen igyekeztünk ajtót nyitni, nemcsak oktatási intézmények felé, de 2017 júliusában 15 civil szervezettel írtunk alá együttműködési megállapodást az egész szabadkai hulladékgazdálkodási régió területéről – fogalmazott Góli Csilla, aki azt is elmondta, hogy óvodákkal, általános iskolákkal is igyekeznek felvenni a kapcsolatot.

Fürstner Igor felszólalásában többek között szót ejtett arról, hogy a hulladéktároló rendszere érdekes a műszaki hallgatók számára.

– Első ránézésre a Műszaki Szakfőiskola és a Regionális Hulladéktároló profilja távol áll egymástól, viszont ha jobban megnézzük, hogy milyen technológiát alkalmaz a hulladéktároló, máris nyilvánvalóvá válik, hogy miért is érdekes számunkra. Egy összetett rendszerről van szó, és mi leendő informatikusokat, mechatronikusokat, gépészeket és egyéb műszaki képesítésű mérnököket nevelünk, akiknek érdekes lehet a rendszer megismerése, esetleg ott végezhetik a szakmai gyakorlatukat, illetve később ott vállalhatnak munkát. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben lesznek közös projektumaink. Nem elsősorban tudományos együttműködésről kell beszélnünk, hanem fejlesztésekről, kisebb innovációkról, amiben jó partnerek tudunk lenni – nyilatkozta Fürstner Igor, aki arról is szót ejtett, hogy intézményük az utóbbi években több vállalattal is együttműködési szerződést írt alá.