2024. március 29., péntek

A kishegyesi sírrongálás utóélete

Az önkormányzat teljes mértékben elítéli a vandalizmust – A kárvallottak számíthatnak segítségre – Biztonságosabbá teszik a temetőt

A kishegyesi polgárok megdöbbenve fogadták a hírt, hogy pénteken éjjel tetemes károkat okoztak a nyugati temetőben.

Összesen 16 sírkövet döntöttek le és 4 fakeresztet téptek ki (Lakatos János felvétele)

Összesen 16 sírkövet döntöttek le és 4 fakeresztet téptek ki (Lakatos János felvétele)

Ledöntöttek 16 sírkövet és kitéptek a helyéről 4 fakeresztet. Szombaton és vasárnap többen is kimentek a temetőbe, mert attól tartottak, hogy az ő hozzátartozójuk sírját rongálták meg. A barbár cselekedetre nincs ésszerű magyarázat, szerencsére a rendőrség igen gyorsan kézre kerítette a feltételezett elkövetőt. S. S. 20 éves helyi lakost 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték, ügyében a szabadkai Alapfokú Ügyészség fog eljárni.

A szomorú ügy kapcsán Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja elmondta, hogy az önkormányzat elítéli sírrongálást.

– Szeretteink emlékének a meggyalázása a legvisszataszítóbb cselekedet, és a leghatározottabban elítéljük. Tűrhetetlen, hogy egy antiszociális kisebbség időről időre különböző módon megkeseríti a települését szerető és tisztelő többség életét. Erre a szörnyű cselekedetre nem szabad senkinek sem legyintenie, ugyanakkor meg kell őriznünk a hidegvérünket az adott helyzetben. A tettes vagy tettesek cselekedetei és következményei súlyának megfelelő, a törvény által előírt büntetést követelünk. Jelen esetben meg kell köszönni a bűnügyi szervek gyors és hatékony reagálását. Közlésük alapján tudjuk, hogy a bűncselekmény gyanúsítottja már előzetes letartóztatásban van. Reméljük, hogy a nyomozás során fény derül az eset összes részletére – nyilatkozta Mohácsi, majd azzal folytatta, hogy jelen helyzetben az ő feladatuk a károk felmérése és szanálása. Ez egy közösségi feladat és a Vajdasági Magyar Szövetség helyi tisztségviselői ennek megfelelően fognak eljárni, fogalmazott a tanácstag.

– Egyeztetünk a családokkal, szakértőket vonunk be, és a kárfelmérést követően meg kell találnunk a módját a segítségnyújtásnak. Az elkövetkező napokban prioritást fognak élvezni ezek a feladatok – fogalmazott Mohácsi.

A Komunál Közvállalat 2018-ban vette át a temetők üzemeltetését, és azóta folyamatosan dolgoznak rajta, mondta el lapunknak Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója, majd arról is szólt, hogy őket is megdöbbentette az eset.

– Pénteken történt az eset, 16 sírkövet rongáltak meg és 4 fa keresztet. A Komunál Közvállalat a helyi közösséggel és az önkormányzattal közösen dolgozik azon, hogy minél előbb megkezdődhessen a károk felmérése. A közvállalat részéről Zabos Tiborhoz, a kishegyesi helyi iroda megbízottjához kell fordulni a kárigénnyel. Annak a függvényében tudunk majd cselekedni, hogy milyen nagyságrendű károk keletkeztek – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy előzetes becslések alapján a károk nagysága több százezer dinár lehet, de elérheti a milliós nagyságrendet is.

Hogy a mostanihoz hasonló szomorú esetek ne forduljanak elő, a közvállalat intézkedéseket fog hozni a temető biztonságosabbá tételéért, tudtuk meg Kormányostól.

– Egy ideje már megkezdődött a temető biztonságosabbá tétele, de nem érkeztünk mindent megvalósítani, mivel csak két éve foglalkozunk a temetővel. Elsősorban a kerítések létesítését emelném ki, mindkét temetőt be fogjuk keríteni. Nemcsak a nyugatit, ahol a rongálás történt, hanem a keletit is. Kapukat fogunk elhelyezni és munkaidőt vezetünk be. Ez azt jelenti, hogy a temetők egy meghatározott időszakban lesznek nyitva, s ez alatt az idő alatt lehet csak bemenni. Térfigyelő kamerák telepítésére is szükség van, és szerepel is a terveink között. Viszont ez nagy befektetést igényel, ezért egy hosszabb folyamat része lesz – számolt be az igazgató.

Azok a kárvallottak, akik hozzátartozóinak a sírjait megrongálták, kárigényüket személyesen a Komunál Közvállalat kishegyesi irodájában jelenthetik be, munkaidő alatt, vagy Zabos Tibornál a 063/1199-428-as telefonszámon.