2024. április 20., szombat

Ismét illegálisan vetnek be állami földeket

A törökbecsei önkormányzat peren kívüli megállapodással rendezné a helyzetet

Ismétlődik a korábbi évek forgatókönyve a törökbecsei községben: Bocsáron, Beodrán, Törökbecsén és Kumánon az idén is műveltek meg illegálisan állami földeket – állapította meg újból az a bizottság, amely a napokban a terepen győződött meg arról, hogy búza, árpa, kukorica, napraforgó, olajrepce, szója, cukorrépa, here és különféle zöldségféle is fejlődik olyan parcellákon, amelyeket nem adott bérbe az állam. Azt, hogy mely parcellákról van pontosan szó, a törökbecsei önkormányzat honlapján (novibecej.rs) lehet leellenőrizni.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

Az önkormányzat felhívással fordult azokhoz a termelőkhöz, akik az említett területeken jogalap nélkül munkálták meg a termőföldet, s ebben arra szólítja fel őket, hogy a nyilvános felhívás közzétételétől (május 20-ától) számított 10 napon belül jelentkezzenek a törökbecsei közigazgatási hivatal mezőgazdasággal megbízott személyénél annak érdekében, hogy peren kívüli megállapodással rendezzék a helyzetet. Az állami földek bérleti díja és a megállapodás feltételei felől a 023/772-320-as telefonszám 110-es mellékén lehet érdeklődni.

Törökbecse önkormányzata 2016-ban Szerbiában elsőként döntött úgy, hogy az akkor életbe lépett mezőgazdasági földekről szóló törvénymódosítással és -kiegészítéssel összhangban elejét veszi az illegális földhasználati gyakorlatnak, és azokban az esetekben, amelyekben a gazda nem volt hajlandó megállapodni és eleget tenni fizetési kötelezettségének, kényszerbetakarítást hajtott végre.