2024. április 24., szerda
FOCIMIX

Decemberig tartó szezon?

Carlos Queiroz, a kolumbiai válogatott szövetségi kapitánya szerint a járvány miatt decemberig kellene tartania a mostani szezonnak. A 67 éves edző a kolumbiai szövetség honlapján megjelent interjúban úgy fogalmazott: a világ legjelentősebb bajnokságainak át kellene állnia a februári kezdésre és a decemberi befejezésre, hogy igazodjanak a következő világbajnoksághoz, amelyet 2022 novemberében és decemberében rendeznek Katarban. „Olyan receptre van szükségünk a futball világában, amely rövid távon lehetővé teszi, hogy a lehetetlen lehetségessé váljon” – tette hozzá Queiroz. A közelmúltban a FIFA alelnöke, Victor Montagliani kijelentette: a futballidénynek a naptári esztendőhöz igazítása megoldást jelenthetne a járvány okozta válságot követően.

PL: Két újabb pozitív teszt

Két klub egy-egy tagjának lett pozitív a koronavírustesztje az újabb ellenőrzések során a Premier League-ben. A PL játékosai kedd óta edzhetnek kis csoportokban, az újrakezdés előtt, vasárnap és hétfőn elvégzett vizsgálatok során három klubból hat embernél mutatták ki a vírust, így jelenleg nyolc pozitív esetnél tartanak. Az első körben 748 ellenőrzést végeztek el, azóta pedig a liga közlése szerint kedden, csütörtökön és pénteken összesen 996 játékost és klubalkalmazottat teszteltek, s ezekből kettő zárult pozitív eredménnyel. A PL ezúttal sem közölte, kikről van szó. Időközben azonban kiderült, hogy az első ellenőrzésnél pozitív tesztet produkálók között van Adrian Mariappa, a Watford játékosa, valamint a klub két stábtagja, továbbá Ian Woan, a Burnley másodedzője. Rajtuk kívül házikaranténban tölti a kötelező egy hetet Nigel Pearson vezetőedző közlése szerint a Watford további két futballistája, mert közvetlen kapcsolatba kerültek a pozitív tesztet produkálókkal. Az angol bajnokságot, amely eredetileg május 17-én zárult volna, márciusban függesztették fel a világjárvány miatt, de a brit kormány a hónap elején megnyitotta a lehetőséget a profi sport újraindulásához. Zárt kapus mérkőzésekkel így a PL is folytatódhat, a tervek szerint júniusban, a csapatoknak még 9-10 mérkőzésük van hátra. A húsz PL-klub szerdán egyeztet arról, hogy elkezdődhetnek-e a normális csapatedzések.

Marozsán a Cityben?

Marozsán Dzsenifer, a németek magyar származású olimpiai bajnok labdarúgója iránt komolyan érdeklődik a Manchester City. Április közepén még úgy tűnt, a BL-címvédő francia Lyon játékosa a Utah színeiben folytatja pályafutását, de az amerikai klub visszavonta az ajánlatát, mert az Egyesült Államokban a járvány miatt jelentősen lerövidül a szezon. Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke vasárnap az RMC Sportnak elmondta: a középpályásnak több ajánlata is van. Marozsán jelenleg gondolkodik a lehetőségeken, de azt sem zárja ki, hogy a francia csapatnál maradjon. 2016-ban, már BL-győztesként került a Frankfurttól a Lyonhoz, amellyel az elmúlt három idényben bajnok és BL-győztes lett, kétszer pedig megnyerte a francia kupát is. Lyoni időszaka alatt Franciaországban a profi labdarúgókat tömörítő szervezet (UNFP) háromszor választott meg az év legjobb női játékosának, eközben Németországban is mindhárom esztendőben ő lett a legjobb női labdarúgó.

Távozott az olaszok csapatvezetője

Gabriele Oriali távozott az olasz válogatott csapatvezetői posztjáról. Az olasz szövetség (FIGC) vasárnapi bejelentése szerint a menedzser szerződése július 15-én járt volna le, de mivel a járvány miatt jövő nyárra halasztották az Eb-t, úgy döntött: lemond a hátralévő időszakban neki járó fizetéséről, és májusban távozik. Oriali azért nem maradt a nemzeti csapat mellett, mert a jövőben kizárólag a másik munkakörére kíván összpontosítani, ugyanis az Internél tagja Antonio Conte szakmai stábjának. A 67 éves Oriali játékosként 1966 és 1983 között szerepelt az Interben, amellyel két bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett. Pályafutása másik klubja – 1983 és 1987 között – a Fiorentina volt. Az olasz válogatottban 28 mérkőzésen lépett pályára, és tagja volt az 1982-ben világbajnoki aranyérmet nyert csapatnak. Tavaly hazájában beiktatták a labdarúgó Hírességek Csarnokába.