2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Dumoulinnak kell a keton

Kilépett a Hiteles Kerékpározásért Mozgalomból (MPCC) Tom Dumoulin, a 2017-es Giro d’Italia győztese. A Jumbo-Visma holland versenyzője két fő okot jelölt meg, amiért otthagyja a hivatalos standardoknál szigorúbb doppingelőírásokat követő társaságot. „Kedvelem az MPCC filozófiáját, de a szervezet egy szót sem szólt, amikor márciusban még a Párizs–Nizzán tekertünk, miközben a járvány már javában tombolt. Érthetetlen volt a hallgatásuk, ha elvileg az egészséges életmódért küzdenek” – magyarázta a holland, elárulva, a másik oka a kilépésre a ketonok voltak. Az MPCC nem támogatja a vitatott hatású, hivatalosan nem tiltott, egyre szélesebb körben használt teljesítménynövelőket. „Azzal a történettel álltak elő, hogy a ketonok használata nagyon veszélyes. Szerintem ez egy álszent magatartás, a mi csapatunk is használja. Ez a két dolog számomra nem fért össze” – indokolta a döntést Dumoulin.

Indul a címvédő csapata

A címvédő Krists Neilands csapata, az Israel Start-Up Nation jelezte indulási szándékát az elhalasztott, augusztus 29. és szeptember 2. között rendezendő Tour de Hongrie-n. Az izraeli sor az eredeti tavaszi időpontban is indult volna, és a közösségi oldalán közzétett friss versenytervezetében ugyancsak szerepel a magyar körverseny.
„Mindig nagy öröm, amikor a verseny visszavárhatja a címvédő csapatot. Kétszer nyerték nálunk az összetettet, először még kontinentális, tavaly pedig prokontinentális csapatként” – nyilatkozta Szilasi László versenyigazgató.
Tavaly négy prokontinentális csapat vett részt a viadalon, az idén a májusi időpontban nyolc-nyolc World Tour- és prokontinentális sor indult volna.