2024. április 25., csütörtök

A zsidó kulturális örökség újrafelfedezése

Workshopot tartott a Szabadkai Városi Múzeum

Két évvel ezelőtt vette kezdetét a Duna Transznacionális Program keretében A Duna régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezése és kiaknázása című projekt, más néven a REDISCOVER (DTP2-084-2.2). A projekt célja a Duna menti városok zsidó kulturális örökségének feltárása és feldolgozása. Fontos, hogy olyan módon mutassák be a fennmaradt építészeti, kulturális és szellemi örökségét, hogy mindez gazdagítsa a projektumban szereplő városok, régiók turisztikai kínálatát. A REDISCOVER nemzetközi Interreg program kedvezményezettje a Szabadkai Városi Múzeum mellett Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., Galati Város Önkormányzata, Temesvár Város Önkormányzata, Eszék Város Önkormányzata, Kotor Önkormányzata, Banja Luka Önkormányzata, továbbá Regensburg Város Világörökség Menedzsmentje és a muraszombati Kulturális, Idegenforgalmi és Sportintézet. A kedvezményezettek mellett a projekt megvalósításához olyan helyi szervezetek járulnak hozzá, mint Szabadka Város Önkormányzata, a Szabadkai Zsidó Hitközség, Muraszombat Város Önkormányzata, a Szegedi Zsidó Hitközség, a Temesvári Zsidó Hitközség, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége, az Eszéki Zsidó Hitközség, a Montenegrói Zsidó Hitközség, a Banja Luka-i Zsidó Hitközség, valamint a Román Nemzeti Kisebbségi Kutató Intézet. A projekt keretében a Szabadkai Városi Múzeum tegnap egy workshopot tartott a Szakegyesületek és Társulások székházában.

– A REDISCOVER projekt két évvel ezelőtt vette kezdetét, és azóta itt, Szabadkán is funkcióban van. Ennek kapcsán fogunk majd a zsidó kulturális örökségről beszélni, és hamarosan, ez év októberében vagy novemberében kiállítást is fogunk nyitni ezzel kapcsolatban. Ehhez kapcsolódóan szakmai konferenciát és turisztikai túrákat is szervezünk Szabadka központjában. Ezek egy kicsit specifikusabbak lesznek. A mai programon olyan személyek vesznek részt, akik már foglalkoztak a láthatósággal, amely főleg a PR-t foglalja magában. Fontos, hogy a hétköznapi személy szemével lássuk a projektet. Kilenc város vesz részt ebben a projektben. A fő partnerünk Szeged város, illetve a Szeged Tourinform. Emellett közösen dolgozunk Temesvárral, Galaccal, Banja Lukával, Kotorral, Muraszombattal, Eszékkel és Regensburggal is – nyilatkozta Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum múzeumpedagógusa.

A Szabadkai Zsidó Hitközség a Szabadkai Városi Múzeummal karöltve dolgozik ezen a projektumon.

– A hitközség megpróbál mindent, ami a szabadkai zsidóság történetét, az itteni zsidó hagyományokat, az anyagi és a nem anyagi kultúra elemeit képviseli, a mi szemszögünkből hozzáférhetővé tenni a közönség számára, hiszen ez közös érdeke a városnak is, a hitközségnek is, és a múzeumnak is. A hitközségben többedmagammal segítünk a múzeumnak ebben a programban. Kutatásokat végzünk, különböző kérdésekkel keresnek meg minket. A zsidó hagyományokat, bizonyos zsidó személyek családtörténetét, ipartörténetet, vallás- és kultúrtörténetet kell feldolgozni, mert mindez az alapja ennek az együttműködésnek, amely több ország zsidó hagyománnyal rendelkező városait, kiemelt pontokat köt össze – mondta Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetője.