2024. április 19., péntek

Nevetséges politikai húzás

Montenegró zárva tartja a határát Szerbia előtt – A fertőzöttek számára hivatkoznak, de Belgrád szerint politikai döntésről van szó

Heves reakciókat váltott ki Belgrádban az a döntés, melynek értelmében Montenegró június elsejétől számos szomszédos ország számára megnyitja a határait kivéve Szerbia előtt. Duško Marković montenegrói miniszterelnök azt mondta, azok előtt az országok előtt áll nyitva a montenegrói határ, amelyekben megfelelő a járványhelyzet, eleget tesznek annak a podgoricai feltételnek, hogy százezer lakosra legfeljebb 25 fertőzött jut az adott államban. A montenegrói határ így nyitva áll a hónap elejétől Horvátország, Albánia, Görögország, Magyarország, Ausztria, Németország, Szlovénia és más államok polgárai előtt is. A montenegrói kormányfő azt mondta, országa „corona-free" (koronavírus-mentes) államnak számít, egyetlen újabb esetet sem regisztráltak.

A montenegrói döntésre reagálva Ana Brnabić kormányfő bejelentette, Szerbia nem fogja lezárni a határait Montenegró előtt, annak ellenére, hogy a szomszédos ország ezt a megoldást választotta. Nem leszünk a viszontválasz hívei, mondta, egyedül azt ígérheti meg, hogy „a határ nagyon is zárva lesz a montenegrói bűnözők és bűnbandák előtt". Úgy fogalmazott, hogy a szerbiai polgároknak is jól meg kell választaniuk a későbbiekben, hova utaznak – ne menjenek oda, ahol nem látják őket szívesen. Szerbia korlátozása szerinte kizárólag azért történt meg, értékelte Brnabić, mert hazánkban nem hazudott senki, nem mondták azt az orvosok, hogy náthába vagy tüdőgyulladásba halt bele az, akinek koronavírusa volt. Továbbra is felelősségteljesen és komolyan viszonyulnak majd a polgárokhoz – értékelte Brnabić, ezentúl is mindig az igazat fogja közölni az államvezetőség. Megítélése szerint a montenegrói döntésnek nem sok köze van a járványhelyzethez és a megbetegedések számához, ennek ellenére sem fog Szerbia válaszlépéseket tenni. A bűnbandáknak azonban, melyek évtizedeken keresztül terrorizáltak és gyilkoltak Szerbiában, az eddiginél is jobban megnehezíti az ország a bejutását – jelentette ki a kormányfő.

BOMBASZTIKUS KIJELENTÉS

Bírálta a szerb kormányfő szavait Borko Stefanović, az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke. Mint mondta, Brnabić bejelentése azt igazolta, hogy a montenegrói maffia tagjai eddig minden gond nélkül tevékenykedtek Szerbiában, s csak ezt követően számíthatnak szigorra. Megítélése szerint már évek óta folynak Szerbia területén a leszámolások a különféle bűnszövetkezetek, elsősorban narkókartellek között, a rendőrség pedig szinte semmit sem tett annak érdekében, hogy megakadályozza egy ilyen helyzetnek a kialakulását. Borko Stefanović kijelentette, érdekes lesz látni, milyen kritériumok alapján tiltja majd meg Ana Brnabić egyes montenegrói állampolgároknak azt, hogy belépjenek az országba, hogyan fogja eldönteni, hogy bűnözőkről van-e szó, vagy sem. Ha viszont már most tudja, kik a bűnözők, akkor miért nem lépett a hatóság korábban az ügyükben – jegyezte meg Stefanović. Megítélése szerint a kormányfő kijelentésének a lényege az volt, hogy bombasztikus legyen, felkeltse a nyilvánosságnak a figyelmét és elterelje a figyelmet arról a valódi problémáról, hogy számos hazai fontos személy hozható összefüggésbe „gyanús alakokkal" Montenegróban.

NEM KELLENEK A SZERB TURISTÁK?

A montenegrói határozatot nyilatkozatában elítélte Ivica Dačić külügyminiszter is. Nevetséges, értelmetlen tettnek nevezte a lépést, melynek tisztán politikai okai vannak. Arról is beszélt, hogy éppen azért, mert egy ilyen nevetséges döntésről van szó, Belgrád egyelőre nem fontolgatja tiltakozó jegyzék továbbítását Podgoricának. Milo Đukanović szándékosan nem helyezte a szerbiai polgárokat a szabad beutazást élvező polgárok listájára, állapította meg Dačić. Szerbia teljesen feloldotta a határzárt, beutazhatnak minden korlátozások nélkül a montenegrói polgárok – mondta, s rámutatott: ez a hazai álláspont, nézzék meg, milyen a montenegrói Szerbiával szemben. Dačić szerint Podgorica voltaképpen mindent a szerb ortodox egyházzal kialakult nézeteltérés tükrében figyel, gondja van azzal, hogy milyen sokan vallják magukat a pravoszláv egyház tagjának és szerb nemzetiségűnek. Voltaképpen a szerbséggel van problémájuk – értékelte. A külügyi tárca vezetője szerint a montenegrói államvezetőség tulajdonképpen azt közölte, nincs szüksége a szerbiai turistákra.

PÉLDAMUTATÁS HELYETT BAJKEVERÉS

Nemtetszését fejezte ki a podgoricai lépéssel kapcsolatban Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes is, aki szerint sem az európai értékekkel, sem pedig a jószomszédi kapcsolatokkal nem áll összhangban mindaz, amit Podgorica képvisel. A mozgásszabadság korlátozásának számít ma már egy ilyen döntés, hiszen mostanra adottak a mozgás szavatolásának a lehetőségei. Montenegró távolabb jutott el az európai uniós felzárkózás útján Szerbiánál és más régióbeli államnál, példaként kellene szolgálnia tehát. Ehelyett azonban azt látni, hogy gondokat teremt ott, ahol gondok nincsenek, elválaszt egymástól polgárokat, akiknek az összeköttetés létfontosságú a mindennapokban – húzta alá Mihajlović. Ezeket a politikai döntéseket nem lehet a vírus mögé bújva elfogadhatóvá tenni, ítélte meg a kormányfőhelyettes.