2024. március 29., péntek

A honosítási törvény egy évtizede

Vajdaságban több mint 200 ezren vették fel a magyar állampolgárságot

Ma van tíz éve annak, hogy lehetőség nyílt a magyar kettős állampolgárság elnyerésére. Az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98 százalékos támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Vajdaságban már szinte nem maradt olyan magyar, aki nem vette fel a magyar állampolgárságot – jelentette ki az évforduló kapcsán Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Pannon RTV-nek adott nyilatkozatában. Több mint 200 ezren éltek már ezzel a lehetőséggel, közölte, a törvény megvalósulása az egész nemzetpolitikát új alapokra helyezte, az elmúlt tíz évben olyan támogatási rendszerek és közösségi építkezési folyamatok indultak el, amelyek teljesen megváltoztatták a külhoni lét lehetőségeit. A Fidesz esetében a komolyságnak, a hitelességnek és a szavahihetőségnek a bizonyítéka volt a törvény – fogalmazott.

A vajdaságiak többsége Magyarország szabadkai főkonzulátusán kérvényezte a kettős állampolgárságot (Fotó: Gergely Árpád)

A vajdaságiak többsége Magyarország szabadkai főkonzulátusán kérvényezte a kettős állampolgárságot (Fotó: Gergely Árpád)

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Történelmi lépés, amellyel új időszámítás kezdődött a magyar nemzetpolitikában– értékelte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár. Mára az 1 millió 100 ezret is meghaladta az új magyar állampolgárok száma.

– 2010. május 26-a az újkori magyar történelemben is mérföldkőnek számít. Kezdete annak a folyamatnak, amelynek köszönhetően újjáépítettük a kapcsolatot a külhoni magyarsággal és a határon túli magyar nemzetrészekkel, szervezetekkel, történelmi egyházakkal együttműködve megkezdtük azt a közös munkát, amelynek eredményeként mára egységes magyarságról, egységes Kárpát-medencei oktatási, kulturális és gazdasági térről beszélhetünk – fogalmazott Potápi Árpád János közleményében.

– Tíz évvel ezelőtt szakítottunk azzal a nemzetáruló politikával, ami a 2010 előtti évek kormányzását jellemezte: azt a kormányzást, amely megszüntette a kapcsolattartást a külhoni magyarsággal, leállította a Magyar Állandó Értekezlet működését és megtagadta a határon túl élő magyarokat. A kettős állampolgárságról szóló törvény elsöprő támogatása világosan jelezte: a külhoni magyarság támogatása nem lehet pártpolitikai ügy – értékelte a nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár.