2024. március 29., péntek

Ellenőrizhető, hogy megérkezett-e számlánkra a befizetés

Akik április 24-én nem rendelkeztek érvényes személyazonossági igazolvánnyal, nem jogosultak a 100 eurós egyszeri állami segélyre

Azok a szerb állampolgárok, akik április 24-én nem rendelkeztek érvényes személyazonossági igazolvánnyal, nem jogosultak a 100 eurós egyszeri állami segélyre – derült ki egy nappal azután, hogy megkezdődött a 100 euró dinár ellenértékének átutalása mindazon nagykorú szerb állampolgárnak, aki igényelte a segélyt. Ez az oka annak, hogy egyes jelentkezések alkalmával a rendszer nem létező adatokra hivatkozva elutasítja a kérelmezőt.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A szerb kormány rendelete értelmében erre a segélyre nem jogosultak azok, akiknek a rendkívüli állapot bevezetése előtt lejárt az igazolványuk érvényessége, és nem hosszabbították meg idejében. A Danas napilap kormányközeli beszélgetőtársai emlékeztettek, hogy minden polgárnak legkésőbb 15 nappal az igazolvány érvényességének lejárta előtt kezdeményeznie kell a megújítást, ám ezt sokan mégsem teszik meg. A segély kapcsán elmondták, hogy kivételt csak azok esetében tesznek, akiknek az igazolványa a rendkívüli állapot idején járt le, amikor lehetetlen volt újat kérni.

– A nyilvántartás készítésekor április 24-ét határoztuk meg vízválasztó napnak, így csak azok jogosultak a segélyre, akiknek azon a napon érvényes igazolványuk volt.

A 100 eurós segélyre hétfőig egyébként 4,26 millió polgár jelentkezett, a kifizetést pedig meghatározza a bank, amelyben a befizetést kérelmezték. Ellenőrizhető az is, hogy megérkezett-e számlánkra a befizetés, méghozzá a Kincstári Igazgatóság idp.trezor.gov.rs honlapján, ahol a 100 eurós segély ablakra kattintva, a „Provera statusa prijave" felirat alatt személyi számunk és személyazonossági igazolványunk számának megadásával „érdeklődünk”.

Az első napon egyébként az első fél millió polgárnak már átutalták a szóban forgó összeget. A tervek szerint ilyen ütemben haladva június 1-éig, 2-áig befejezik a kifizetést, noha június 5-éig lehet jelentkezni, és 7-éig az utolsó befizetések is megtörténnek – erősítették meg a korábbi információt a pénzügyminisztériumban.