2024. április 19., péntek

Öt év múlva duplázunk?

A pénzügyminiszter szerint 2025-re 900 eurós átlagbérre és 400 eurós átlagnyugdíjra számíthatunk

Siniša Mali pénzügyminiszter bejelentette a gazdasági tervet, amely az előttünk álló években a fizetések és a nyugdíjak jelentős növekedéséhez vezethet. Kiemelte, hogy a következő öt évben 14 milliárd euró értékű infrastrukturális befektetés megvalósulását tervezik: fejlesztik az egészségügyet, az oktatási intézményeket, a víz- és csatornahálózatot, és mindazt, ami az életszínvonal növekedését szolgálja – mondta Mali a B92-nek nyilatkozva.

A gazdaság erősödésével pedig 2025-ben már 900 eurós átlagbérre és 400 eurós átlagnyugdíjra lehet számítani országunkban – állította a pénzügyminiszter.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Kiemelte, hogy a 100 eurós állami támogatás kiosztásának lehetősége is azt támasztja alá, hogy Szerbia erős és stabil ország. A 11.800 dináros összeget hétfőig 4,26 millióan igényelték, így a nyugdíjasokkal és a szociálisan veszélyeztetett személyekkel együtt több mint 6 millió polgárnak utalják át az állami támogatást. A lakosoknak folyósított egyszeri segély egy azok közül az intézkedések közül, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezetett be a kormány az elmúlt időszakban – hangsúlyozta Mali, aki szerint az 5,1 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag foganatosítása is azt bizonyítja, hogy a polgárok a legnagyobb krízis idején is számíthatnak az államra.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt a kormány betartotta ígéreteit: 10 százalékkal növelte az egészségügyi dolgozók fizetését, 4000 dináros egyszeri segélyt kaptak a nyugdíjasok, de a lakosok banki hiteleinek elodázását is biztosította. A vállalatoknak háromhavi minimálbért utalt át munkásonként, ami több mint másfél millió dolgozó munkahelyének megtartását szavatolta. A Fejlesztési Alapon keresztül 200 millió eurós hitelkeretet is előirányoztak a vállalkozók és a cégek részére, mindössze 1 százalékos kamatlábbal, de további 2 milliárd eurós banki kölcsön odaítélését is garantálta az állam – sorolta Mali, aki szerint a Szerbiai Gazdasági Kamarához beérkezett visszajelzések szerint a vállalkozók elégedettek az állami támogatásokkal. A régió és Európa országai közül az első három helyen vagyunk, ami a koronavírus-járvány ideje alatt foganatosított gazdaságélénkítő intézkedések mértékét illeti – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Mali emlékeztetett arra is, hogy Szerbia az első negyedévben ötszázalékos gazdasági növekedést ért el. Ugyanebben az időszakban az európai országokban 3,3 százalékos csökkenést jegyeztek. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank előrejelzései szerint az idén Szerbia éri el a legjobb eredményeket Európában – hangsúlyozta Mali. Elmondta, hogy 13,5 milliárd euró devizatartalékkal rendelkezik az ország, a munkanélküliséget sikerült 10 százalékra csökkenteni, és stabil a államadósság is. A napokban több gyár is nyílik, a külföldi befektetők ugyanis a helyzet ellenére sem álltak el a befektetésektől.

A pénzügyminiszter ma azoknak a gazdasági ágazatoknak a képviselőivel találkozik, amelyeket a koronavírus-járvány leginkább érintett: ígérete szerint a vendéglátóipar és a szállítóvállalatok továbbra is számíthatnak az állami segítségére. Tíz napon belül újabb munkavállalási támogatásokat is foganatosítanak, amelyek célja azon fiatalok foglalkoztatása, akik a járvány miatt visszatértek országunkba. Az intézkedéseket korábban Aleksandar Vučić államfő is bejelentette: az ígéretek szerint mindazok számára igyekeznek munkát biztosítani, akik a pandémia ideje alatt elvesztették állásukat.