Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Látványos lett az Unreal Engine 5 motorjának demója

sk

2020. május 26., 21:56

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A videóban semmi sem előre renderelt vagy utólag foltozgatott elem, minden élőben, közvetlenül a játékmotor "teremtménye". Egy közzétett hivatalos videóban az Epic Games két szakembere boncolta részekre a látottakat.

Brian Karis, az Epic Games műszaki igazgatója Jerome Platteaux-val, a demó elkészítéséért felelős művészeti vezetővel kommentálja az újdonságokat. Ebből sok minden kiderül arról, mi került be újdonságként a motorba, és milyen elemeken finomítanak például a napokban megjelent 4.25-ös verzióhoz képest.

Az Unreal Engine 5 újdonságok egyike a Lumen, amely a teljes fénykezelést reformálja meg. Ez nem csak arra képes, hogy a fényforrások pozíciójának megváltozásával egy időben dinamikusan kezelje az összes elem megvilágítását és az árnyékok átalakulását, de a fénytörések és fényvisszaverődések is azonnal, automatikusan változnak meg a beeső fények irányának és egyéb tulajdonságainak függvényében. A technológia még valószerűbben adja vissza a fém és egyéb tükröződő felületről visszaverődő fény tulajdonságait is.
A Nanite pedig egy olyan technológia, amely képes akár a játékokban használtaknál jóval részletesebb, filmes szintű elemeket importálni a jelenetekbe úgy, hogy ezeket minőségvesztés nélkül alakítja át úgy, hogy közben ne füstöljön el a gép és a grafikus vezérlő összes memóriája. Ezt úgy érik el, hogy az akár több milliárd háromszögből álló, 8K felbontású elemeket a rendszer dinamikusan alakítja át jóval kevesebb poligonra, kiszűrve azokat, amelyek éppen nem láthatóak a játékos szemszögéből. A magyarázó videóban az egyik leginkább megdöbbentő pillanat az, amikor lebontják háromszögekre az épp látható képet - a sok millió poligon legtöbbje egyetlen képpontként, sőt inkább képzajként látszik, pedig mindegyiküket külön-külön kezeli a Nanite technológia.

A demó végén látható szobrok mindegyike 33 millió poligonból áll, és a megjelenítésükhöz semmilyen csalást nem használtak, így azt sem, hogy amikor távolabbról látjuk őket, egy kisebb poligonszámú modellt alkalmaznak, esetleg sima felületre bump mapeket helyeznek. És igen, ez érvényes arra a jelenetre is, ahol szobrok százai láthatóak: mindegyik a maga 33 millió kis háromszögével szerepel az elejétől a végéig.

A két teljesen új funkció mellett további apróságok és fejlesztések is szemügyre vehetők a demóban. A barlangból kirepülő denevérek, vagy a fényre dinamikusan reagáló bogarak viselkedését a Niagara nevű rendszer végzi, amely folyamatosan figyeli a környezetet, valamint kommunikál az egyes elemek között is, tehát a denevérek raja vagy a bogarak úgy mozognak, mintha egy tényleg sok élőlényből álló, a környezet változásaira csoportként válaszokat adó közösséget látnánk.

Javítottak azon is, ahogy a karakterek és a környezet elemei alkalmazkodnak egymáshoz, a sziklán mászó főhős esetében ez a láb elhelyezésének valószerűbb megoldásán, a végtagok hajlításán és a test elhelyezkedésén látható. A folyékony anyagok fizikája is még valósághűbb lett, és az Unreal Engine 4-ben megismert, szilárd anyagok viselkedését szimuláló Chaos-t is frissítették.
Végül pedig sokat dolgoztak a hangrendszeren is, a valós helyek visszhangját még tökéletesebben adja vissza az új motor, ahogy azt is valószerűbbé változtatták, ahogy az egyes valós térbeli hangok átkerülnek a virtuális térbe.

Az Unreal Engine 5-re épülő játékok, amelyekre a hivatalos információk szerint 2021-től várhatunk majd, tehát a PS5 és az Xbox Series X (elvégre természetesen nem csak a Sony konzolján, hanem a Microsoft új gépén, és egyébként a jelenlegi generáción, valamint PC-én és mobilplatformokon is futni fog a motor) megjelenése napján még senki ne várjon ilyen eredményeket, ahogy ez lenni szokott, a hardveres teljesítményt csak 1-2 évvel később kezdik el jól optimalizáltan használni a fejlesztők.

Azt már egyébként tudjuk, hogy - nem túl meglepő módon - a Fortnite is átáll majd az új grafikai motorra (nem a megjelenéskor, hanem később), illetve a jelenlegi generáció és a mobiljátékok sem maradnak UE5 támogatás nélkül. (www.gamestar.hu nyomán)


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége