2024. április 18., csütörtök

Visszanyeri régi arcát az Újvidéki Vásár

Már csak 11 páciens tartózkodik ott, közülük többen haza mehetnek két napon belül

Felszámolják az illetékesek az Újvidéki Vásár csarnokaiban kialakított ideiglenes tábori kórházakat, melyekben az enyhébb tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzötteket kezelték.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Ma még 11 személy tartózkodik a Vásáron, de az orvosok arra számítanak, hogy közülük néhányan két napon belül haza mehetnek, amennyiben negatív lesz a koronavírus-tesztjük, a többieket más intézményekben helyezik el, ameddig felépülésük tart. Péntekig egyébként a belgrádi zvezdarai klinikai központ is „kilép” a Covid–19-rendszerből. Ezeket a döntéseket Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter hozta meg a Covid-kórházak igazgatóival folytatott megbeszélést követően.

Az említett rendszerből már korábban sikeresen távozott a Banjica Ortopédiai-Sebészeti Intézet, de a niši klinikai központ új épülete is, melyet már fertőtlenítettek, s készen áll a nem koronavírusos megbetegedésben szenvedő páciensek fogadására is. A dolgozók esetében elvégezték a koronavírus-tesztet. A miniszterrel folytatott találkozón elhangzott az is, hogy a pancsovai általános kórház csütörtöktől teljes kapacitással dolgozik ismét, itt is tesztelik a foglalkoztatottakat, fertőtlenítik a termeket.

A megbeszélést követő nyilatkozatában Lončar véleményének adott hangot, hogy az újabb kisebb gócpontok, melyek az elmúlt napokban növelték a fertőzöttek számát – Vranje, Leskovac, Zaječar és Smederevo – nem fogják komolyabban befolyásolni az általában véve jónak nevezhető országos járványképet. Közben arra vonatkozó felmérés is megjelent, hogy június 25-én regisztrálják majd az utolsó fertőzöttet Szerbiában.

Mint ismeretes, március 27-én kezdték meg az Újvidéki Vásár Master és 1-es csarnokának átalakítását, ahová ezer betegágyat helyeztek el a koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében. Tusolókat, mosdókat, paravánokat, illemhelyiségeket alakítottak ki, valamint különálló helyiségeket az egészségügyi dolgozók számára.