2024. április 19., péntek

Hatékonyabb távfűtés Temerinben

A tartományi kormány a Petar Kočić Általános Iskola sportpályájának felújításához is hozzájárul

A tartományi kormány alelnöke, Đorđe Milićević szombaton Temerinbe látogatott, ahol megtekintette a község távfűtő rendszerének a felújítási munkálatait, valamint a Petar Kočić Általános Iskola újonnan befejezett sportpályáját. A hőenergia előállítására szolgáló üzem rekonstrukciója több mint 107 millió dinárba kerül, s ebből a tartományi kormány 89 millió dinárt fedez. A felújítási munkálatok két fázisban valósulnak meg. Tavaly a kazánokat cserélték ki, az idén pedig új, szigetelt csöveket helyeznek le. Ennek köszönhetően Temerinnek több mint négy évtized után teljesen új távfűtő rendszere lesz.

Fotó: Ádám Jennifer

Fotó: Ádám Jennifer

– A felújítással az eddigi veszteségek is jelentősen csökkennek. Az új rendszer minőségibb és sokkal hatékonyabb lesz, kevesebb energiát fog felhasználni, így alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást és jelentős pénzmegtakarítást eredményez. Becslések szerint a község évente 14-15 millió dinárt takaríthat meg, s ezt más beruházásokra fordíthatja – mondta Milićević és hozzátette, hogy a tartományi kormány az elmúlt négy évben félmilliárd dinárral járult hozzá a község fejlesztéséhez.

Đuro Žiga, Temerin polgármestere elmondta, több terv is kilátásban van.

– Temerinben 50 évvel ezelőtt épült meg a szennyvízelvezető rendszer, s ahogy nőtt a település, úgy bővült a csatornarendszer is. Az akkor lerakott csövek legnagyobb részét már fel kell újítani, illetve le kell cserélni az azbesztcsöveket. A szennyvíztisztító kiépítése mintegy 4 millió euróba kerülne. Emellett egy ivóvízgyár felépítését is tervezik – közölte a polgármester.

Fotó: Ádám Jennifer

Fotó: Ádám Jennifer

A községben többek között az oktatási intézményeket is tatarozzák. A tartományi kormány 3,2 millió dinárral támogatta a Staro Đurđevó-i Petar Kočić Általános Iskola kosárlabda- és röplabdapályájának teljes felújítását. Az új pályát minőségi, az időjárási viszonyoknak is ellenálló anyagból készült.

– A sportpálya felújítása sokkal jobb feltételeket teremtett a gyermekek számára az iskolai sportoláshoz – mondta Milićević, majd hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a tartományi kormány nagy hangsúlyt fordított az iskolai sportcsarnokok, illetve a kültéri sportpályák felújítására és felszerelésére.

A látogatáson Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúságügyi titkár és Nedeljko Kovačević, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója is részt vett.