2024. március 28., csütörtök
SPORTHÍREK

Három forgatókönyv

KOSÁRLABDA – NBA

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vezetősége három javaslatot készített a szezon júliusi folytatására. A járvány miatt félbeszakított bajnokság hátralévő mérkőzéseit a Florida állambeli Orlando világhírű szórakoztatóparkjában, a Walt Disney Worldben játszhatják le, Mike Bass NBA-szóvivő szombaton megerősítette, hogy előrehaladott tárgyalások zajlanak a világ legnagyobb és leglátogatottabb vidámparkjával, ahol július végén kezdődhetne újra az idény. A 15 ezer hektáros Walt Disney World területén számos szálloda található, elegendő számú pálya van, és a televíziós közvetítésnek sincs akadálya.

Sajtóértesülések szerint az NBA elküldte a három forgatókönyvet a 30 klubnak véleményezésre. Az első alapján 82 helyett csak 72-76 mérkőzésig tartana az alapszakasz, majd jöhetne a rájátszás. A második elvetné a hátralévő alapszakaszmeccseket, és rögtön a 16 csapatos playoffal folytatná a szezont. A harmadik egy felduzzasztott rájátszásos mezőnnyel számol, esetlegesen egy selejtezőkörrel a playoff előtt. A klubokat arról is megkérdezték, hogy meddig tartson az idény. A két végpont szeptember első hete, illetve november 1. lehet. Az egyeztetés várhatóan jövő pénteken kezdődik el. (MTI/Reuters)

Ewing megfertőződött

Elkapta a koronavírust, ezért kórházba került Patrick Ewing, a '80-as és '90-es évek meghatározó centere. Az 57 éves, jelenleg egyetemi vezetőedzőként tevékenykedő Ewing a hírt hivatalos közleményben hozta nyilvánosságra, felhíva a figyelmet, hogy a megbetegedés valóban súlyos. A járvánnyal kapcsolatos hír még, hogy az Egyesült Államokban meghozott beutazási tilalom nem vonatkozik majd azokra az NBA-játékosokra, akiknek a szezon folytatásakor vissza kell utazniuk az USA-ba. Ebbe a csoportba tartozik többek között Luka Dončić is, a 21 éves zseni épp nemrég tért haza Szlovéniába.

Euroliga: a játékosok a megállás mellett

Jelentős lépés történt az Euroliga idei szezonjának végleges megszakítása felé, miután egy meghatározó játékosoknak szervezett telekonferencián nagy többségbe kerültek a megállás mellett érvelők. A megbeszélésen 36-an vettek részt, 18 csapatkapitány, illetve csapatonként további egy idős, rutinos játékos. Az Eurohoops szakportál tájékoztatása szerint az Euroliga vezetősége előbb bemutatta a folytatásra vonatkozó terveket, majd ezekre reagálhattak a kosarasok. A nyugodt hangulatú, tájékoztató jellegű beszélgetésen a játékosok nagy része kifejtette, nem szeretné folytatni a szezont, a járványügyi helyzet mellett az is fontos érv volt, hogy a hiányos felkészülés miatt nagymértékben megnövekedne a sérülésveszély a mérkőzéseken. A végső döntés ma születik meg, amikor a 11 A-licences klub vezetősége szavaz a folytatásról. Folytatás esetén Belgrád a fő esélyes a zárótorna házigazdájának szerepére.

KERÉKPÁROZÁS

Froome nem megy a Movistarba

Nem érdeklődik Chris Froome iránt a járványt viszonylag jól átvészelő Movistar csapata, erről a spanyol sor sportigazgatója, Max Sciandri beszélt a Cyclingnewsnek. Sciandri elmondta, a szakmai stáb belső levelezésében forogtak ugyan Froome-ot movistaros mezben mutató képek, de legfeljebb tréfaként, a dolog komoly szinten nem merült fel. „Nem is tudtam a pletykákról, nem értem, miért kéne szezon közben csapatot váltania. A csapatban mindenki csak viccelődött a dologgal, semmiféle komoly tárgyalásunk nem volt” – mondta az egykori kiváló versenyző, aki azt ugyanakkor elárulta, hogy a hatalmas anyagi gondokba került CCC-ből viszont felmerült az erősítés. „Amikor értesültünk a CCC-t sújtó helyzetről, tartottunk egy megbeszélést néhány versenyzőjükről, azt hiszem, nem mi leszünk az egyedüliek, akik meg szeretnénk szerezni őket. De nem a jelen pillanat a legalkalmasabb ezekre a kérdésekre, egyelőre a versenyzés folytatására kell összpontosítanunk. Másrészt ismerem Jim Ochowiczot, a CCC menedzserét, biztos vagyok benne, hogy talál majd másik főszponzort” – magyarázta Sciandri.

A Movistar feltehetően az olyan kaliberű versenyzők megszerzésére gondolhat, mint az olimpiai bajnok Greg van Avermaet vagy a 2018-as Európa-bajnok Matteo Trentin. Az ugyancsak CCC-s magyar Valter Attila helye vélhetően biztosabb a jelenlegi csapatánál, hiszen újonc profiként alacsonyabb fizetése van, mint a nagyágyúknak, így lényegesen kevésbé terheli meg a büdzsét.

AMERIKAI FUTBALL

Teli stadionokra számítanak

A szurkolók teljes jelenlétére készülnek a tengerentúli profi amerikaifutball-liga vezetőségénél a szeptemberben rajtoló szezonban. Erről Troy Vincent, a liga lebonyolítási ügyekért felelős alelnöke számolt be az NBC Sports egyik adásában. „Vannak terveink arra az esetre is, ha a stadionok kapacitásának a felét vagy háromnegyedét engedélyezik kihasználni. De a célunk természetesen az, hogy a szezon indulásakor tele legyenek a lelátók” – bizakodott a vezető.

Sorozat Bradyről

Az ESPN sportcsatorna kilencrészes dokumentumfilm-sorozatot készít a hatszoros Super Bowl-győztes irányítóról, Tom Bradyről. A társaság és az irányító közös bejelentése szerint a széria jövőre kerül adásba, és a játékos kilenc Super Bowl-szereplését mutatja be. A sorozat címe Az ember a stadionban: Tom Brady” lesz, ami Theodore Roosevelt egykori amerikai elnök egyik beszédére utal, amely a legendás irányító egyetemi évei alatt a konditerem falára volt festve. A veterán az elmúlt szezont követően, 20 év után elhagyta eddigi sikereinek helyszínét, a New England Patriotsot, és a Tampa Bay Buccaneershez igazolt.