2024. április 20., szombat

Könyvtárhasználó és könyvtáros a digitális korszakban?

Sokan írják a szakdolgozatukat, készülnek vizsgára. Diákoknak, egyetemi hallgatóknak és (fiatal) kutatóknak miben tud segítséget nyújtani a székvárosi Szerb Matica Könyvtárának gazdag könyvállománya, amelynek egy része online is böngészhető a http://digital.bms.rs/ebiblioteka angol, latin és cirill betűs honlapon? Erről kérdeztük Heinermann Pétert, a könyvtár egyik hungarológusát, a tájékoztató osztály munkatársát, aki B. Szabó György jeles tanár születésének 100. évfordulója alkalmából, kolléganőjével, Marina Šmudlával mintegy 112 diakockából álló elektronikus kiállítást készített, amelyet az érdeklődők május 4-e és 24-e között nézhettek meg a könyvtár katalógustermében. E virtuális kiállítás (megtekinthető/letölthető) a Matica srpska Könyvtárának honlapjáról is:

‒ A Szerb Matica Könyvtára, a belgrádi Szerb Nemzeti Könyvtár mellett, Szerbia egyik nemzeti könyvtára, amely kötelespéldányra jogosult. Ez azt jelenti, hogy az országban minden megjelentetett könyv és időszaki kiadvány (hírlap, újság, folyóirat, évkönyv stb.) elméletben megtalálható a könyvtár állományában. Ennek köszönhetően megvan minden feltétel az időszerű tudományos információk hozzáféréséhez, s ezáltal könyvtárunkat a tudományos kutatás megkerülhetetlen intézményei között tartjuk számon. A Szerb Matica Könyvtára a szerbség legrégebbi nemzeti könyvtára, amely a Szerb Maticával egy időben jött létre Pesten, 1826. február 16-án, s 1864-ben költözött Újvidékre. Önálló intézményként 1958-tól ténykedik, alapítója a Szerb Matica. Fontos kiemelnünk, hogy világviszonylatban a régi és ritka szerb könyvek és időszaki kiadványok legnagyobb gyűjteményét birtokolja. Közel négymillió publikációval rendelkezik, amelyek több mint százharminc nyelven jelentek meg. Ezek között található az a közel negyvenezer kötetből álló magyar könyvállomány is, amelyet a belső és a külső könyvraktárban őriznek. Ezek között nemcsak régi és ritka könyveket találhatunk, hanem a XX. és XXI. századi könyvtermés kimagasló alkotásait is, a természettudományok, társadalomtudományok, bölcsészettudományok, absztrakt és alkalmazott tudományok minden területéről. A Szerb Matica Könyvtára könyv- illetve folyóiratcserét folytat a világ 50 országának 320 intézményével, többek között számos kiemelkedő magyarországi kultúrintézménnyel és könyvtárral is, élükön az Országos Széchényi Könyvtárral. E cserekapcsolatoknak köszönve gazdagodik intézményünk állománya értékes magyar nyelvű kiadványokkal is. Ezeket a publikációkat, illetve minden más állománybeli könyvet, folyóiratot, különgyűjteményi példányt az elektronikus katalógus segítségével tárjuk a kutatók elé. Ennek használatára a Tájékoztató Osztály könyvtárosai tanítják meg az érdeklődőket.

Heinermann Péter (Fotó: Bozsoki Valéria)

Heinermann Péter (Fotó: Bozsoki Valéria)

Irodalmi kiállítások, valamint katalógusok és bibliográfiák sorának szerzőjeként, társszerzőjeként, a hagyományos és virtuális tárlatok anyagának válogatójaként és fordítójaként a fiatalok közül kinek ajánlod a könyvtáros szakmát, amelyre a hallgatókat az újvidéki Magyar Tanszéken kiváló tanárok készítik fel?

–  Minden kedves fiatal hallgatónak szíves figyelmébe szeretném ajánlani a könyvtáros szakma szépségeit. Természetesen mindenkinek a személyes döntésén alapszik, milyen életpályát választ, de ki szeretném hangsúlyozni, hogy a könyvtáros szakma nemcsak könyvkölcsönzésből áll, hanem több aspektusa is van, amely megmozgatja a vállalkozó szellemű fiatalember képességeit: könyvgyarapítás, bibliográfiák szerkesztése, könyvtörténeti kutatások, katalogizálás (az elektronikus- és a cédulakatalógus kezelése), a nemzetközi szabványok alkalmazása a feldolgozás során, hírlaptári munka, időszaki kiadványok feldolgozása, a könyvtárak közötti kiadványcsere lebonyolítása stb. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a kilencvenes évektől kezdve az újvidéki Magyar Tanszék hallgatói évi rendszerességgel ellátogatnak a Szerb Matica Könyvtárába, előbb dr. Csáky Sörös Piroska, majd utóbb dr. Ispánovics Csapó Julianna tanárnő kíséretében azzal a céllal, hogy megismerjék, milyen könyvritkaságok rejlenek az állományunkban. Ezen alkalmakkor bemutatásra kerülnek a szerb és a magyar régi és ritka könyvek, amelyekkel könyvtárunk büszkélkedhet. A könyvtörténeti óra után a hallgatók a Referensközpont munkájával ismerkedhetnek meg, amely azzal a céllal jött létre 1985-ben, hogy könyvtárunk érdemben bekapcsolódhasson a tudományos információk nemzetközi áramlatába. Ez a központ a philadelphiai székhelyű Institute for Scientific három Indexét kapja rendszeresen, amely több százezer munka bibliográfiai adatait tartalmazza, így biztosítva a hozzáférést a friss tudományos információkhoz a hazai kutatók számára. A Referensközpontban tett látogatást egy harmadik előadás követi, amelynek révén a hallgatók megismerkedhetnek a Szerb Matica megalapításával, működésének történetével valamint a tudományos osztályainak munkájával a kezdetektől napjainkig. A műhelymunka során a hallgatók belekóstolhatnak a könyvtárosi munka szépségeibe és hasznosságába. Ilyenkor mindig az a remény ébred bennem, hogy a hallgatók közül többen is stúdiumaik befejeztével a könyvtári hivatást fogják választani élethivatásul. 

Megszoktuk, hogy a Szerb Matica Könyvtárban minden szakmai kérésünkkel, kérdésünkkel hozzád forduljunk. Gazdag életpálya, több mint negyvenévi lelkiismeretes munka után azonban a trianoni békeszerződés napján nyugdíjba vonulsz. A jövőben kinek a segítségére számíthatunk?

‒  Nyugdíjba vonulásom után sem szűnik meg a szakmai segítségem. Mindenkit arra buzdítok, nyugodtan forduljon hozzám segítségért, s ha nem is leszek bent a könyvtárban, otthonról is útmutatást adok a témakutatáshoz, a cédula- és elektronikus katalógus használatához, bibliográfiák felkutatásához. A leendő felhasználók figyelmébe ajánlom a Szerb Matica Könyvtára Tájékoztató Osztályának munkatársait, akik ízig-vérig könyvtárosok s munkájukat élethivatásként élik meg, szívesen segítenek az őket felkereső s tanácsot kérő kutatóknak – mondta a Szenteleky-díjas Heinermann Péter.

Nyitókép: Heinermann Péter (Fotó: Bozsoki Valéria)