2024. április 24., szerda

Segítség a tehetséges diákoknak

Harmincnyolc tanuló nyerte el az Ady Endre-ösztöndíjat

Az Ady Endre-ösztöndíj évek óta nagy segítséget jelent a szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges diákoknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából, a Nemzeti Tehetségprogram keretében az idei tanévre vonatkozóan is meghirdették az ösztöndíj felhívását. A tanulói ösztöndíjpályázatot a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács bonyolítja le. Ebben a tanévben 38 vajdasági magyar diák részesül egyszeri, 100 ezer forint dinár ellenértékű támogatásban. A pályázat nyertesei tegnap és ma írták/írják alá az ösztöndíjszerződést a szabadkai Pedagógusházban. Szűcs Emese, az Ady Endre-ösztöndíj bírálóbizottságának elnöke elmondta, hogy az elkövetkező napokban sor kerül a támogatás kifizetésére.

Harmat Csongor átveszi az ösztöndíjszerződést (Fotó: Gergely Árpád)

Harmat Csongor átveszi az ösztöndíjszerződést (Fotó: Gergely Árpád)

– A pályázati kiírásra 105 tanuló jelentkezett, ebből 33 általános iskolás és 72 középiskolás. Vajdaság egész területéről érkeztek pályázatok. Összesen 27 oktatási intézményből, 14 általános és 13 középiskolából 42 fiú és 63 lány adta át a szükséges dokumentumokat. A pályázatot tavaly november 4-én hirdettük meg. A pályázatok beérkezése után feldolgoztuk a dokumentumokat, és pontoztuk az adatlapokat. A diákok tanulmányi eredményét, versenyeredményét és szociális helyzetét vettük figyelembe. A kimagasló tanulmányi eredmény igazolásánál fontos volt a tanulmányi átlag, az előző tanévben elért versenyeredmények, valamint a tehetségpont-igazolások és a tehetségpont-ajánlások. A diákok szociális helyzetével kapcsolatban befolyásoló tényező volt, ha a tanuló nagycsaládban él, árva vagy félárva, a szülők elváltak vagy külön élnek, a szülő vagy gyám munkanélküli. Figyelembe vettük az egy főre jutó jövedelmet is, illetve azt is, ha a pályázó vagy a szülő tartósan beteg, illetve fogyatékkal élő. A bírálóbizottság rangsorolta a pályázókat, a Nemzeti Tehetségprogram pedig ellenőrizte és jóváhagyta az ösztöndíjasok listáját – tudtuk meg Szűcs Emesétől. Mint hozzátette, júniusban lesz egy feladatuk a nyertes pályázóknak. Beszámolót kell készíteniük arról, hogy mire használják fel az ösztöndíjat, és hogy miben segíti őket a támogatás.

Harmat Csongor Magyarkanizsáról érkezett a szerződés aláírására. Nagy segítséget jelent számára ez a támogatás, és nagyon hálás, amiért sikerült megkapnia. Informatikaszakon szeretne továbbtanulni, ezért az ösztöndíjból laptopot és könyveket szeretne vásárolni. Sok tanulmányi versenyre járt, köztük informatikából, magyar nyelvből és irodalomból pedig megnyerte a köztársasági fordulót. Amikor ideje engedi, szívesen részt vesz egy-egy megmérettetésen.

A koronavírus-járvány miatt az ösztöndíjasok és szüleik előzetesen egyeztetett időpontban, egyesével érkeztek a szerződés aláírására.