2024. április 19., péntek

Még egy nap áldozat nélkül

A munkaközösségekre veszélyt jelent a koronavírus

Szerbiában a szombati jelentés óta 3644 embert teszteltek, s ebből 67 esetben mutatták ki koronavírus jelenlétét. Szombaton egy személy hunyt el a kór szövődményeinek következtében, vasárnap viszont –  immár második alkalommal – nem szedett áldozatot a vírus. Srđa Janković immunológus szerint a járványügyi helyzet kedvező, az újonnan felfedezett esetek száma napról napra csökken.

– A koronavírus-járvány enyhül, ám lokális hullámok továbbra is előfordulhatnak, ilyen szempontból a munkaközösségek a veszélyeztetettebbek, hiszen az emberek több órát töltenek együtt zárt helyiségben – magyarázzák az epidemiológusok.

Zárt munkaközösségekben alakultak ki helyi gócpontok (Ótos András felvétele)

Zárt munkaközösségekben alakultak ki helyi gócpontok (Ótos András felvétele)

Az elmúlt napokban zárt munkaközösségekben alakultak ki helyi gócpontok. A zaječari színházban 14-en fertőződtek meg, de egyiküknél sem jelentkeztek komolyabb tünetek. A szendrői (smederevói) Kaizen textilipari gyárban további két munkás fertőződött meg, így 23-ra nőtt a betegek száma. A dolgozók kórházi kezelésre szorulnak. A munkások közül még ötvenen várnak a koronavírusteszt eredményére.

MUNKAHELYI ÓVINTÉZKEDÉSEK

A szerbiai Munkaügyi és Foglalkoztatási Minisztérium illetékes igazgatóságának bejelentése szerint hamarosan új rendelkezéseket vezetnek be annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését a munkaszervezetekben. 

Az eddigi szabályok a kereskedelmi, a vendéglátóipari és az építkezési tevékenységet folytató vállalatokra vonatkoztak, az új rendelkezés azonban minden munkáltatóra és munkahelyre kiterjed.

A szabályzat szerint a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak kötelezően fertőtlenítést kell végezniük, mielőtt belépnek a munkahelyükre. Amennyiben lehetséges, be kell vezetni a második és a harmadik váltást, hogy kevesebben tartózkodjanak az adott helyiségben. Ha ezt nem oldható meg, és nincs elég távolság a dolgozók között, kötelező a védőmaszk viselése. Többek között javasolták a légkondícionáló berendezések korlátozását is: a hűtőberendezés csak olyan iparágakban kapcsolható be, ahol feltétlenül szükséges, és lehetőleg minél kevesebben tartózkodjanak a klimatizált teremben.

Az újabb szabályok bevezetése mellett fokozott ellenőrzésre is számíthatnak a kávézók, éttermek és az egyéb nyilvános helyek. Az ellenőrök a rendelkezések figyelmen kívül hagyása esetén a munkáltatóra 50 ezertől 500 ezer dinárig terjedő pénzbírságot, az alkalmazottra 20 ezer dinárt szabhatnak ki. A munkaügyi minisztérium indoklása szerint minderre azért van szükség, mert a járvány még nem múlt el, és a koronavírus bármikor, bármilyen munkaközösségben elterjedhet.

Az új rendelkezéseket várhatóan a szerb kormány következő ülésén fogadják el.

MEGSZEGTÉK A MUNKAVÁLLALÓI RENDELKEZÉSEKET

A rendkívüli állapot ideje alatt csaknem 16 ezer személy vesztette el a munkáját Szerbiában – jelentette ki szombaton Zoran Đorđević munkaügyi miniszter. A Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap adatai szerint a rendkívüli állapot kihirdetésének napján Szerbiában 2 117 196 polgár fizette az adókat és járulékokat, a május 10-ei adat szerint azonban csak 2 101 290-en fizetik. Az adatok tehát 15 906 új munkanélküli személyre utalnak.

A munkaügyi minisztérium honlapján közzétették azoknak a cégeknek a nevét, amelyek megszegték a koronavírus-járvány miatt bevezetett munkavállalói rendelkezéseket. A felügyelőségre a rendkívüli állapot idején összesen 4650 telefonos vagy írásos bejelentés érkezett – nyilatkozta a Tanjugnak Stevan Đurović, a munkaügyi felügyelőség igazgatója. A két hónap alatt 1572 vizsgálatot végeztek el, ebből 644-et a dolgozók kérésére. A munkavállalók részéről benyújtott panaszok többsége a felmondásokra vonatkozott: 126-an tettek feljelentést ez ügyben. A feketemunkára 79-en tettek panaszt, a terhes nőkkel és kismamákkal szembeni eljárásra vonatkozóan pedig 26-an jeleztek szabálysértést. Ez utóbbinál főként a járandóság kifizetésének elmaradására tettek  a nők – részletezte Đurović.

A munkaügyi felügyelősség a rendkívüli állapot idején 80 szabálysértési feljelentést adott át. A törvényes szabályozás megsértése miatt 78 munkaadót vontak felelősségre; 66 eljárás a feketemunka és a ki nem fizetett túlórák miatt indult, 14 pedig a munkavédelmi előírások megszegése miatt – mondta az igazgató.

Đurović szerint a munkaadók többsége azonban betartotta az intézkedéseket a rendkívüli állapot idején. Hozzátette, hogy az elmúlt egy évben a korábbiaknál több ellenőrzést hajtottak végre, és ennek köszönhetően a munkaadók sokkal inkább a törvényekkel és előírásokkal összhangban járnak el.

RÖSZKÉN A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEK ENYHÍTÉSÉRŐL

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai integrációs minisztere és Pásztor István, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke ma Röszkén országközi találkozót tart. A tervek szerint a találkozón tárgyalnak a korlátozó intézkedések további enyhítéséről a szerb–magyar határ mentén, a két ország közötti együttműködésről a koronavírus-elleni küzdelemben, a szerb–magyar kétoldalú kapcsolatokról és Szerbia európai integrációs folyamatáról is.

GÖRÖGORSZÁGI NYARALÁS GYÓGYKEZELÉS NÉLKÜL

Kizárólag azok a szerbiai polgárok vehetnek igénybe államilag támogatott gyógykezelést külföldi tartózkodásuk során, akik olyan országokba utaznak, amelyekkel Szerbia megállapodást kötött – figyelmeztet közleményében a szerbiai Köztársasági Egészségbiztosítási Alap. Ingyenes ellátásról szóló egyezményt húsz országgal kötött Szerbia, és ezek között nem szerepel Görögország. Abban az esetben, ha a görög partoknál fertőződik meg valaki koronavírussal, a kezelési költségeit nem állja az állam. Továbbá semmilyen más betegség esetében nem téríti meg az orvosi ellátást a Szerbiai Egészségbiztosítási Alap.

Szerbiának a következő országokkal sikerült megállapodást kötnie: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Nagy-Britannia, Olaszország, Luxemburg, Magyarország, Észak-Macedónia, Németország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Montenegró, Csehország, Szlovénia és Törökország. A díjtalan kezelést azonban ezekben az országokban is csak bizonyos feltételekkel lehet igényelni. Szükség van egy kétnyelvű igazolásra arról, hogy az orvosokból álló bizottság megállapította: a biztosított nem beteg, és nem is volt beteg az elmúlt 12 hónap folyamán, illetve nem szenved krónikus megbetegedésben sem.